Középiskolás betegedukációs program bemutatása a Gyógyszerészek Világnapján

Debreceni projekt
Kategória: Edukáció
Középiskolás betegedukációs program bemutatása a Gyógyszerészek Világnapján

Mottó: „A beteggel beszélgetnünk kell….” A Debreceni Egyetem Gyógyszerésztudományi Karán néhány évvel ezelőtt Dr. Bácskay Ildikó egyetemi docens témavezetésével Dr. Gyermán Anna PhD munkájának keretében, pilot programként indult el a középiskolások egészségértésnek felmérése.

A kapott adatok értékelése után a gyógyszerész kutatók arra jutottak, hogy szükségesnek tartják a középiskolások számára egy jól szervezett betegedukációs előadássorozat megszervezését. Azért a középiskolások a célcsoport, mert csak 14 év felettiek jogosultak orvosi rendelvény nélkül is kiadható, de keresztjelzéssel ellátott forgalomba hozatalra engedélyezett és magisztrális gyógyszer - vény nélkül kiváltására önállóan.

Ehhez a pilot előadássorozathoz csatlakozott szakmai támogatóként a Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság. A 2017. szeptember 25-i Gyógyszerészek Világnapján már a Társaság szervezésében került bemutatásra Gyógyszerszedés a hétköznapokban – avagy Ne csak a kockázatokról és mellékhatásokról beszéljünk! című, középiskolásoknak szánt mintaelőadás. A mintaelőadás a www.mgyt.hu oldalon előzetes regisztráció után az MGYT tagjai letölthették és egy éven belül bármikor tarthattak előadást középiskolákban, osztályfőnöki óra keretén belül.

A pozitív visszajelzések, amelyeket az előadás után néhány kérdést tartalmazó kérdőívek vagy az előadás közben mobil applikáción keresztüli felmérés alapján kaptunk, megerősítettek abban, hogy a programot folytatni kell. Ebben az évben 2018. szeptember 25-én a Gyógyszerészek Világnapján, a Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság és az MTA Gyógyszerésztudományi Osztályközi Állandó Bizottság „Gyógyszerészek világnapja” alkalmából tartandó együttes ülésén csatlakozva „A gyógyszerészek szerepe az egészségmegőrzésben, a helyes gyógyszeralkalmazás támogatásában” című programhoz, a középiskolások számára készített mintaelőadás címe: Gyógyszerszedés a hétköznapokban - Az öngyógyításról (dióhéjban) kapszulában.

A Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság együttműködésben a Debreceni Egyetem és a Szegedi Egyetem Gyógyszerésztudományi Karaival azonban nemcsak a középiskolások egészségnevelését tartja fontosnak, hanem azt is, hogy a felnőttek számára bizonyos tényeket elmélyítsenek az egészségértéssel/egészségtudatossággal kapcsolatban, valamint eloszlassanak sok tévhitet az öngyógyítással kapcsolatban. Ezért „Tények és tévhitek” címmel, hasonló letölthető formában Dr. Csupor Dezső egyetemi docens (SZTE, GYTK, Farmakognóziai Intézet) és Dr. Oláh Gábor egyetemi tanársegéd (DE GYTK, Biofarmáciai Tanszék) közreműködésével mintaelőadást készített. A Társaság és a Gyógyszerésztudományi Karok egyik fontos feladata, hogy a mintaelőadásokon keresztül a tudományt eszközül használva szolgálja a beteg emberek gyógyulását és a fiatalokat pedig megtanítsa, hogyan őrizhetik meg egészségüket minél hosszabb ideig.

Dr. Bácskay Ildikó
egyetemi docens, DE GYTK
MGYT Továbbképzési Titkár

« Vissza

A program megvalósulásának helye:
Debrecen
Dátum:
2018.10.16.
A program szakmai vezetője:
Dr. Bácskay Ildikó, Dr. Gyermán Anna
Kapcsolattartó:
Dr. Gyermán Anna
E-mail:
gyerman.anna@gmail.com
További információ a programról:
http://mgyt.hu/hu/
Gyógyszerész a középiskolában

Gyógyszerész a középiskolában

Debreceni projekt

2015 óta mintegy 13 osztályban hangzott el az előadás, ez azt jelenti, hogy mintegy 390-400 diák hallott Gyermán Annától és egy-egy önkéntes gyógyszerész hallgatótól a patikai munkáról, a gyógyszerekről.

Milyen az a patika, ahová egy diák is szívesen belép?

Milyen az a patika, ahová egy diák is szívesen belép?

Debreceni projekt

Manapság könnyen adódik arra lehetőség, hogy a gyógyszerészi munka a szakmán belül és kívül is középpontba kerüljön, s egyes kédéseket a megszokottól eltérő szemszögből világítsunk meg. Világos és színes falak, halk zene, egy bátorító mosoly – 15-16 éves beszélgetőtársaim szerint csupán ennyi elég lenne ahhoz, hogy jó érzéssel lépjenek az egészség fellegvárába.

Fiatal Betegedukáció Eredmények

Fiatal Betegedukáció Eredmények

Debreceni projekt

A felmérés eredménye

Itt azonnal üzenhet alapítványunknak

Név *:
Telefon *:
E-mail *:
Üzenet *:

Az adatkezelésről bármikor jogosult tájékoztatást kérni, valamint az adatok helyesbítését avagy törlését igényelni a “21 Nő az egészségügyért” Alapítvány 1061 Budapest, Király u. 12. címére postai úton, avagy a kertesz.eva@21no.hu e-mail címre küldött levélben.

A csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező!

Találkozzunk a facebook-on is:

A portál motorja a projekto