Gyógyszerszedés a hétköznapokban - Avagy röviden az öngyógyításról

Kategória: Edukáció
Gyógyszerszedés a hétköznapokban - Avagy röviden az öngyógyításról

Vannak, olyan hétköznapi bajaink, amikkel nem futunk rögtön az orvoshoz, hanem próbálunk magunk keresni megoldást a problémára, például egy kapszula formájában. Hogyan tegyük ezt? Kitől kérjünk segítséget?

Mi a betegség? Az egészség hiánya, normálistól való eltérése. De mi a normális? Bizony fontos kérdés, hogy egyáltalán meg tudjuk-e különböztetni az egészséget a betegségtől? Mert ha megállapítottuk, hogy betegek vagyunk, csak akkor léphetünk rá a gyógyulás útjára. Mi a gyógyulás? A testi-lelki egyensúly helyreállítása.

Hogyan gyógyulhatok?

Gyógyulhatok magamtól, azaz a testemre bízom, hogy kiküszöbölje a problémát. Például, ha kicsit megfáztam, nem veszek be gyógyszert, hanem megvárom, amíg a szervezetem meggyógyítja saját magát.

Gyógyulhatok segítséggel. Ezt akkor teszem helyesen, ha egy egészségügyi szakemberhez fordulok.

Vagy alkalmazhatok öngyógyítást is, azaz egészségügyi ellátás, egészségügyi szakemberrel való konzultáció nélkül gyógyulok.

Kihez fordulhatok segítségért?

Érdemes segítséget kérni, és ehhez nem kell feltétlenül a rendelőbe menni. Ám riasztó tünetek, szűnni nem akaró panaszok esetén mindenképp orvoshoz kell fordulni!

Mai világunkban az internet tűnik a leggyorsabb, legegyszerűbb eszköznek bármilyen problémánkra is keresünk megoldást. Ám az internetnek vannak sötét bugyrai, és aki nem tudja hatékonyan használni, bizony rengeteg téves információra bukkanhat. Ismerjük példáula “a brit tudósok kimutatták kezdetű cikkeket…”

Öngyógyítás a középiskolások körében

A középiskolások túlnyomó része használ vény nélkül kapható szereket, ha valamilyen problémája van. Fontos lenne, hogy merjenek kérdezni a gyógyszerésztől, amikor valamilyen bajukra keresnek megoldást.

Ki a gyógyszerész?

Diplomás egészségügyi szakember, aki felel a gyógyszerellátás szakszerű koordinálásáért. Gyógyszerek kutatásával, előállításával és ellenőrzésével foglalkozik. Mérlegel, tájékoztat. Övé az utolsó ellenőrzési lehetőség, hogy a megfelelő beteg a megfelelő gyógyszert a megfelelő időben és módon kapja meg. A patikus feladata az egészségügyi ellátás vény nélküli gyógyszerekkel illetve a vényre kapható gyógyszerek kiadása részletes tájékoztatással, tanácsokkal.

Hogyan lettem gyógyszerész?

Magyarországon Budapesten, Pécsen, Debrecenben és Szegeden folyik gyógyszerészképzés. Fizikából, kémiából és biológiából kell felvételizni. Ez egy 5 éves osztatlan képzés, amelynek során a leendő gyógyszerészek megtanulják a természettudományi és orvostudományi alapokat, gyógyszerészeti ismereteket szereznek és gyakorlatot. A gyógyszerészek egy része gyógyszertárakban, más része klinikákon helyezkedik el, és vannak akik a kutatási területen dolgoznak.

Merjetek kérdezni a gyógyszerésztől!

« Vissza

A program szakmai vezetője:
Dr. Bácskay Ildikó
Kapcsolattartó:
Dr. Gyermán Anna
E-mail:
gyerman.anna@gmail.com
További információ a programról:
http://mgyt.hu/

Itt azonnal üzenhet alapítványunknak

Név *:
Telefon *:
E-mail *:
Üzenet *:

Az adatkezelésről bármikor jogosult tájékoztatást kérni, valamint az adatok helyesbítését avagy törlését igényelni a “21 Nő az egészségügyért” Alapítvány 1061 Budapest, Király u. 12. címére postai úton, avagy a kertesz.eva@21no.hu e-mail címre küldött levélben.

A csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező!

Találkozzunk a facebook-on is:

A portál motorja a projekto