Kórházsuli

Kategória: Gyógyulás
Kórházsuli

A kórházba kerülő gyerekek egyik nagy kihívása az, hogy lépést tudjanak tartani az iskolai tananyaggal és az őket visszaváró osztálytársaikkal, barátaikkal. Ehhez nyújt segítséget a Tóthné Tamási Mónika kórházpedagógus által megálmodott és Berczelédi Réka középiskolai tanárral együtt kidolgozott KórházSuli.

Támogatja: Richter Gedeon Nyrt.
Partner: Heim Pál Gyermekkórház


Tanulás a kórházban

A kórházba kerülő gyerekek egyik nagy kihívása az, hogy lépést tudjanak tartani az iskolai tananyaggal és az őket visszaváró osztálytársaikkal, barátaikkal.  Ehhez nyújt segítséget a Tóthné Tamási Mónika kórházpedagógus által megálmodott és Berczelédi Réka középiskolai tanárral együtt kidolgozott KórházSuli. Hogyan? A kórházba kerülő diák az őt segítő kórházpedagógus támogatásával kapcsolatba kerül olyan középiskolásokkal, akik személyre szabottan, kizárólag neki, az ő ritmusában, az igényei szerint fejlesztenek online, sokszor interaktív tananyagot.

Diák küldi a diáknak

A fejlesztő csapatok célja, hogy a tananyagot minél érthetőbben, sőt élvezhetőbben dolgozzák fel, s ez is történik, amikor saját készítésű videókkal, fotókkal, a témához tartozó kiegészítő információkkal keltik életre az egyes témákat. A személyes mentorálás általában egyetemisták feladata, ők korrepetálják skype-on a kórházban lévő vagy az otthoni ápolásra szoruló beteg gyerekeket.

Egy csapat a gyógyulásért

A program mindkét irányban sok előnnyel jár. A beteg gyermek kisebb lemaradással tud visszamenni az iskolába, hiszen folyamatosan követi a tananyagot, de talán még ennél is fontosabb, hogy megmarad a kapcsolata a külvilággal, ráadásul a kortársaival. A programban résztvevő középiskolások és egyetemisták a számukra legkorszerűbb, leginkább elfogadott eszközökkel szaktanári segítséggel ugyan, de teljesen önállóan fejlesztenek tananyagot. S miközben bővítik tudásukat, komoly csapatmunkát végeznek, mindezt olyan gyerekekért teszik, akiknek fontos a segítségük.

2015-ben indult a program, akkor 6 kórházból 51 beteg gyermek élt a lehetőséggel, őket 100 középiskolás és 37 egyetemista mentorálta. A 2016/2017-es tanévben már 11 kórház vett részt a programban, az első félévben 31, a második félévben 51 gyermek kapott segítséget. 2017 októberében már 30 beteg gyermek jelentkezett a programba.

« Vissza

A program szakmai vezetője:
Tóthné Tamási Mónika, Berczelédi Réka
Kapcsolattartó:
Tóthné Tamási Mónika
E-mail:
info@korhazsuli.com
További információ a programról:
http://korhazsuli.com/

Kapcsolódó cikkek

5 éves a KórházSuli!

5 éves a KórházSuli!

Kórházsuli

És ebből a jeles alkalomból összehívtak egy sajtó reggelit, hogy még többen szerezzenek tudomást róluk és munkájukról. Természetesen mi is elmentünk megnézni őket, hogy kicsit együtt ünnepeljük ezt a az évfordulót védjegyes csapatunkkal.

Az emberek jók, csak kell nekik mutatni valamit, aminek értelme van!

Az emberek jók, csak kell nekik mutatni valamit, aminek értelme van!

Kórházsuli

A KórházSuli kerekasztalánál a beteg gyerekek tanítását megszervező civil mozgalom két mozgatórugójával és a budapesti Eötvös József Gimnázium diákjaival, vagy ahogyan ők nevezik magukat, a Kommandósokkal beszélgettünk arról, hogy hogyan változtatta meg az életüket a távolból az a sok beteg gyerek, akikért dolgoznak.

Ismeretlen ismerősök

Ismeretlen ismerősök

Kórházsuli

A KórházSuli diák önkéntesei 14-18 évesek, a kért tananyagokat feldolgozzák, s mindent elkövetnek, hogy érdekessé is tegyék. A kórházban fekvő gyermekeknek pedig az a feladatuk, hogy ne maradjanak le a tanulásban a kortársaiktól, ebben a tananyagon kívül kapnak segítséget egyetemistáktól, akikkel Skype-on vagy akár személyesen is találkoznak. Habár a középiskolások és a beteg gyermekek gyakran hónapokig kapcsolatban vannak, nem ismerik egymást, sem egymás email címét, telefonszámát. Viszont üzennek egymásnak, a személyes kapcsolatról nem akarnak lemondani.

Ki van a másik oldalon?

Ki van a másik oldalon?

Kórházsuli

Az Eötvös József Gimnázium diákjai sosem találkoznak azokkal a gyerekekkel, akiknek tananyagokat fejlesztenek. Egészen kevés információt tudnak beteg kortársaikról, nem tudják, hogy mi a betegsége, de azt tudják, hogy mi a hobbija. Nem tudják, hogy meddig kell kórházban maradnia, de azt igen, hogy milyen filmet szeret nézni, milyen zenét szeret hallgatni. S ha kiderül, hogy a másik oldalon egy Star Wars rajongó van, biztosan bekerül a tananyagba egy kis üzenet, de legalábbis egy kép Darth Vadertől vagy Luke Skywalkertól.

Itt azonnal üzenhet alapítványunknak

Név *:
Telefon *:
E-mail *:
Üzenet *:

Az adatkezelésről bármikor jogosult tájékoztatást kérni, valamint az adatok helyesbítését avagy törlését igényelni a “21 Nő az egészségügyért” Alapítvány 1061 Budapest, Király u. 12. címére postai úton, avagy a kertesz.eva@21no.hu e-mail címre küldött levélben.

A csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező!

Találkozzunk a facebook-on is:

A portál motorja a projekto