Dr. Bittner Nóra: Tüdőgyulladásra utaló jelek

2020.03.31.

Dr. Bittner Nóra: Tüdőgyulladásra utaló jelek

Ma az egyik legfontosabb kérdés, hogy melyek a TÜDŐGYULLADÁSRA UTALÓ JELEK, AVAGY MIKOR FORDULJUNK AZONNAL (!!!!) ORVOSHOZ? Válaszol: Bittner Nóra, a Debreceni Egyetem tüdőklinikájának igazgatója.

Miben különböznek a tüdőgyulladás típusai és melyek a fontos, kórházi ápolást igénylő tünetek? 

A tüdő szerepe a gázcsere, az oxigén- ellátottság biztosítása valamennyi szervünk számára, működése ezért létfontosságú. A különböző légúti megbetegedések során jól megkülönböztethető a felső légutakat érintő megbetegedés, melynek tünetei viszonylag gyorsan alakulnak ki orrdugulással, torokfájdalommal. Az enyhe fertőzések itt megállnak, és pár nap után gyógyszeres terápia nélkül is meggyógyulnak. 

Akkor azonban, ha a fertőzés, vagyis a vírus, vagy a baktérium az alsó légutakba is eljut, a hörgők és a léghólyagocskák nyálkahártyáján kiválóan tud szaporodni. Elhúzódó lázas állapotot, köhögést, a gyulladásos izzadmány miatt nehézlégzést, és ezek következtében egyre romló általános állapotot okoznak. Ekkor kialakult képet hívjuk tüdőgyulladásnak.

A VÍRUSOK (MINT AMILYEN A COVID-2019) ÁLTAL OKOZOTT TÜDŐGYULLADÁS hirtelen kialakuló magas lázzal, többnyire száraz köhögéssel, mellkasi fájdalommal és nagyfokú nehézlégzéssel jelentkezik. Ennek oka, hogy TÖBBNYIRE MINDKÉT TÜDŐT MEGBETEGÍTI, tehát hirtelen lecsökken a szervezet oxigén ellátottsága, ami valamennyi létfontos szervünk működését károsíthatja (agy, szív, tüdő, vese). 
A felsorolt panaszok észlelésekor AZONNAL ORVOSHOZ KELL FORDULNI, mivel a gyorsan romló állapot azonnali kórházi kezelést, sok esetben - a meghatározott paraméterek alapján - a kieső tüdő funkcióját pótló gépi lélegeztetés szükségességét igényli. 

Sajnos jelen ismereteink szerint a vírusok ellen nincs hatékony antibiotikum, azt leginkább a bakteriális felülfertőződés esetén szükséges adni. Éppen ezért az eddig ismert vírusok – (főként Influenza- A ) ellen vaccinációval tudunk védekezni. Ezért javasoljuk novemberben a veszélyeztetett betegek (idősek, krónikus légzőszervi betegek, transzpantáltak, daganatos betegek, szívbetegek, cukorbetegek) számára a kombinált védőoltásokat, amelyek a leggyakrabban előforduló bakteriális fertőzések és az Infulenza A ellen védenek. 

A BAKTÉRIUMOK ÁLTAL OKOZOTT TÜDŐGYULLADÁS általában nem érinti mindkét tüdőt, többnyire egy-egy tüdőlebeny betegedik meg. Ilyenkor a beteg légzési panaszai kisebbek, általában bőséges váladékot ürít, a szervezet védekezése miatt lázas állapot is kialakul. Ebben az esetben a hörgőváladék leoltási eredménye alapján, illetve, hogy -közösségben vagy kórházi ápolás során alakult ki a betegség -ennek MEGFELELŐ CÉLZOTT ANTIBIOTIKUS KEZELÉSBEN RÉSZESÍTJÜK A BETEGET. A mellkas röntgenkép jellegzetesen mutatja a tüdő légtartó területének csökkenését, és a vérből is jól kimutathatók a szervezetben zajló gyulladásra utaló paraméterek.
Típusos tünetek tehát a köhögés, köpetürítés, nehézlégzés, és a légzőmozgásokra fokozódó mellhártya fájdalom, elesettség és gyakran véres köpetürítés is jelentkezik.

vissza

Itt azonnal üzenhet alapítványunknak

Név *:
Telefon *:
E-mail *:
Üzenet *:

Az adatkezelésről bármikor jogosult tájékoztatást kérni, valamint az adatok helyesbítését avagy törlését igényelni a “21 Nő az egészségügyért” Alapítvány 1061 Budapest, Király u. 12. címére postai úton, avagy a kertesz.eva@21no.hu e-mail címre küldött levélben.

A csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező!

Találkozzunk a facebook-on is:

A portál motorja a projekto