Dr. Ignácz Andrea: Kérdések és válaszok a gyógyszerhasználatról

2020.03.31.

Dr. Ignácz Andrea: Kérdések és válaszok a gyógyszerhasználatról

A COVID-19: A LÁTHATATLAN ELLENSÉGÜNK! DR. IGNÁCZ ANDREA SZAKGYÓGYSZERÉSZT kérdeztük, hogy milyennek látja a koronavírus miatt kialakult jelenlegi helyzetet. A gyógyszerésznő őszintén beszél a félelmekről, a felvásárlási lázról, arról, hogy a C-vitamin megvéd-e a betegségtől, hogy valójában mire jó a maszk és hogy a gyógyszerészek hogyan tudnak segíteni a lakosságnak.

„Félelem van az emberekben, előjönnek a régi reflexek, szeretnék bebiztosítani magukat, mert nem lehet tudni, hogy a jelenlegi helyzet meddig tart. Keveseknek jut eszébe, hogy ha mindenki duplán, triplán vásárol, akkor a másiknak már nem jut, de ez ugyanúgy igaz az élelmiszerre, illetve bármi másra is. SOKAN KIVÁLTJÁK A HÁROM HAVI GYÓGYSZERÜKET, számukra az a megnyugtató, hogy ebben a bizonytalan helyzetben a gyógyszerük már biztosan megvan és ez valahol érthető is, annak ellenére, hogy ez átmeneti gyógyszer hiányt generálhat.

Itt én azt látom, hogy az idős emberek bizalmatlanok. Folyamatosan halljuk, hogy maradjanak otthon, és szóljanak, ha segítségre van szükségük. Csakhogy ez a generáció ahhoz szokott, hogy egyedül mindent megold. A gyerek, az unoka távol van, sok esetben külföldön, ezért inkább nem kér szívességet senkitől. Ezen a helyzeten csak összefogással tudunk segíteni.

A vírus láthatatlan ellenség, és még mindig túl sokan vannak - idősek és fiatalok egyaránt -, akik NEM FOGJÁK FEL, HOGY MILYEN VESZÉLYES LEHET. Az interneten rengeteg információ jön velünk szembe és sokszor nehéz eligazodni. Rengeteg az álhír és a megtévesztő információ, ami elbizonytalanítja az embereket. NAGYON MESSZE VAGYUNK MÉG A VÉGÉTŐL, KOMOLY PROBLÉMA, HA ELFOGY A TÜRELEM. 

Most igazán fontos az a sokszor hallott mondat, hogy: 
KÉRDEZZE MEG GYÓGYSZERÉSZÉT!

A LEGGYAKORIBB KÉRDÉSEK A GYÓGYSZERTÁRBAN!!!
1. A KÉZFERTŐTLENÍTÉS JELENTŐSÉGE:
2. VAN-E ÉRTELME A MASZKNAK?
3. MELYIK FÁJDALOM- ÉS LÁZCSILLAPÍTÓ HASZNÁLHATÓ?
4. A C-VITAMINBÓL MENNYIT SZEDJÜNK? 200-500-1000-4000 MG-OT? 
5. LESZ-E GYÓGYSZER VAGY FEL KELL KÉSZÜLNI A HIÁNYRA? 

A KÉZFERTŐTLENÍTÉS JELENTŐSÉGE:
Jelen helyzetben ez az egyik legfontosabb kérdés. Semmelweis országában nem felejthetjük el, hogy a kézmosás életet menthet, és ez nem túlzás. A vírus elleni harcban a leghatékonyabb eszköz a kézfertőtlenítés. Ez történhet különböző kézfertőtlenítő szerekkel- kendő, gél, spray stb.- de egy alapos kézmosás is legalább annyit ér. Fontos, hogy megtanuljuk, hogyan kell szakszerűen kezet mosni, amelyről számos videó, animáció található a médiában.

VAN-E ÉRTELME A MASZKNAK?
A gyógyszertárban kapható maszk nem szűri ki a vírust, de arra mégis jó, hogy ÉN NE FERTŐZZEK MEG MÁST, illetve mechanikai védelmet is nyújt, és ez igenis fontos! Ugyanezt tudom elmondani az otthon varrt maszkokról is, amelyekből egyre többet lehet látni az utcán. Magam is használok ilyet, van belőle több is. A nap végén 90 fokon kimosom, és ezután újra használhatom.
Sajnálatos, hogy a járvány előtt még 50 forintért kapható maszkot 500 forintért tudjuk adni, és ezen a gyógyszertáraknak egy fillér haszna sincs. A gyártó felemelte a maszkok árát...

MELYIK FÁJDALOM- ÉS LÁZCSILLAPÍTÓ JÓ?
Rengeteg hír kering a lázcsillapítók használatáról, hogy melyiket biztonságosabb használni a koronavírus okozta láz ellen. Ennek a következménye, hogy bizonyos gyógyszerekből hiány van, mert felvásárolta a lakosság. Gyógyszerészként azt mondhatom, hogy a láz- és fájdalomcsillapító kiválasztása egyéntől is függ. Tudnunk kell, hogy például milyen vérnyomáscsökkentőt szed, hogy érzékeny-e valamilyen hatóanyagra, hogy mi a személyes tapasztalata a lázcsillapítókról. Mindezek és sok más függvényében kell eldönteni, hogy kinek-kinek melyik készítmény a legjobb. Figyelni kell arra is, hogy mennyi a maximum dózis egy gyógyszer esetében. A túladagolás, főként, ha hetekig-hónapokig tart, kárt tesz a májban, ez főként igaz a paracetamol tartalmú gyógyszerekre. 
Tehát mielőtt valaki láz- és fájdalomcsillapítót vásárol, kérdezze meg a gyógyszerészét vagy kezelőorvosát, hogy melyiket javasolja a sok közül. 

A C-VITAMINBÓL MENNYIT SZEDJÜNK? 200-500-1000-4000 MG-OT? 
500-1000 milligrammnál több C-vitaminnál felesleges többet szedni. Magyarországon sok a különböző szövődményes vesebeteg, különösen az elhanyagolt cukorbetegség esetén károsodik a beteg veséje, nekik semmiképpen nem ajánlott a C-vitamin nagy mennyiségben. Van, aki abban hisz, hogy extrém mennyiségű, többezer milligramm C-vitamin megóvja a fertőzéstől, ez azonban tévhit!

LESZ-E GYÓGYSZER VAGY FEL KELL KÉSZÜLNI A HIÁNYRA? 
Nagy patikát vezetek, a kollegáimmal mindent megteszünk, hogy a gyógyszertárunkban minél kevesebb legyen a hiánycikk. Most korlátozva vagyunk, hogy egy nap hány doboz gyógyszert rendelhetünk, tehát át kell gondolnunk, hogy miből mennyit rendelünk. A kisebb patikák most különösen nehéz helyzetbe kerülhetnek.
Reméljük, hogy jelentős gyógyszerhiány nem lesz a jövőben sem. Az alapanyagok és gyakran a kész termékek is Kínából érkeznek, és ha Kína nem áll vissza a gyógyszer-hatóanyagok gyártására, akkor lehetnek problémák. 

GYÓGYSZERÉSZ A PLEXIN TÚL...
A tudatosság nem egyenlő a félelemmel és ezzel a gondolattal végezzük a munkánkat, hisz minden nap több száz emberrel találkozunk a patikában. Nem tudni előre, hogy mikor találkozunk olyan emberrel, aki már meg van fertőződve. A FÉLELEM A LEGŐSIBB ELLENSÉGÜNK, ami ha a mindennapjaink részévé válik, komolyan károsítja az egészségünket és az immunrendszerünket. Az embereknek ma mindennél jobban szükségük van a támogatásra, a jó szóra, a lelki segítségre. Szerintem minden gyógyszerész kollega a napi munkája mellett erre is kiemelt figyelmet fordít. Egy bízató szó, kedves mosoly sokszor többet ér, mint bármilyen gyógyszer.

MÉG TÖBB CIKK A KORONAVÍRUSRÓL SZAKÉRTŐINK TOLLÁBÓL

vissza

Itt azonnal üzenhet alapítványunknak

Név *:
Telefon *:
E-mail *:
Üzenet *:

Az adatkezelésről bármikor jogosult tájékoztatást kérni, valamint az adatok helyesbítését avagy törlését igényelni a “21 Nő az egészségügyért” Alapítvány 1061 Budapest, Király u. 12. címére postai úton, avagy a kertesz.eva@21no.hu e-mail címre küldött levélben.

A csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező!

Találkozzunk a facebook-on is:

A portál motorja a projekto