Mi történik a Richterben? - Interjú Beke Zsuzsával

2020.04.05.

Mi történik a Richterben? - Interjú Beke Zsuzsával

Mi történik a RICHTERBEN? Miért vannak benn a katonák? Lesz-e gyártás, miért van gyógyszerhiány? Exkluzív interjú Beke Zsuzsával, a Richter kommunikációs igazgatójával, Magyarország egyik legbefolyásosabb vezetőjével, a 21-ek tagjával, aki őszintén beszél a koronavírus miatt kialakult helyzetről és arról, hogy 14 hónapos kislánya mellett mire jut ideje.

KATONÁK A RICHTERBEN!

Ezzel kapcsolatban van egy-két tévhit, ami a köztudatban kering. Nem arról van szó, hogy a katonák masíroznak fel-alá a Richterben, hanem arról, hogy a katonák néhány konkrét, járvánnyal kapcsolatos, vagy a járvány miatt szükségessé vált döntéshozatalban segítenek. Minden nap van egy operatív egyeztetés, amikor megbeszéljük, hogy melyek azok az aktuális problémák, amelyek felmerültek, és hogy mi az, amiben tudnak segíteni ők, vagy rajtuk keresztül a magyar kormány. Volt már néhány kérdés, sőt probléma, amelyek megoldásában segítettek, ilyen volt például a dolgozók közlekedésének a megszervezése, ami a jelenlegi körülmények között nem is olyan egyszerű. Az eddigi tapasztalatunk az, hogy jól tudunk a katonákkal dolgozni, támogató, segítő konstruktív hozzáállást tapasztalunk a részükről.

A GYÓGYSZERGYÁRTÁS NEM ÁLL LE!!!

A hazai alapellátásban a Richter szerepe meghatározó, éppen ezért mindenre fel kell készülnünk. Például arra, ha a dolgozóink közül valaki megbetegedik. Szerencsére eddig nincs fennakadás a gyártásban. Nálunk a higiénés előírások a hétköznapokban is rendkívül szigorúak, a maszk viselése, a fertőtlenítés kötelező. Alapvető létkérdés, hogy legyen elegendő maszk, de most azt látjuk, hogy ez a kérdés megoldott, vannak maszkok. 

A hatóanyagok, segédanyagok és eszközök beszerzésében mindeddig jelentős törést nem tapasztaltunk. A fuvarozás egyértelműen lassult és drágult, azonban a kiszállítások zavartalanul folytak, az átmenetileg megnövekedett patikai forgalommal párhuzamosan emelkedő nagykereskedelmi igényeket is sikerült kiszolgálni.

FELVÁSÁRLÁSI LÁZ

A gyártáshoz van alapanyag, a gyártás is folyamatos. Mégis van gyógyszerhiány egyes készítményekből, a hiány a felvásárlási láz miatt alakult ki. Olyan szintű felvásárlás indult el az országban, amit gyártással lehetetlen lekövetni. A pánikot azzal idézik elő az emberek, hogy hatalmas mennyiségű készleteket halmoznak fel készleteket. FONTOS, HOGY MEGÉRTSÉK A BETEGEK, HOGY NINCS ÉRTELME HÁROM-HAT HAVI GYÓGYSZERADAGOKAT FELÍRATNI ÉS KIVÁLTANI!

HA A HELYZET ROMLIK...

A létszám biztosítását nehezíti a megnövekedett betegállományban lévők, az iskolabezárások miatt hiányzó, otthon gyermekeikre vigyázni kénytelen munkavállalók magas száma. A rendelkezésre álló humán erőforrás csökkenése miatt csökken a kibocsátásunk. 
Arra kell készülni, hogy ez a helyzet vélhetően igen gyorsan tovább romlik – amennyiben a járvány a tömeges megbetegedések szakaszába ér –, hogy minél több karanténban lévő, vagy beteg munkavállalóval kell számolnunk, illetve további kontaktusszámot korlátozó intézkedések kerülnek esetlegesen bevezetésre. Dolgozóink egészségének védelmét szolgáló intézkedéseink, valamint a létszámhiány eredményeképpen hazai összkibocsátásunk előreláthatóan mintegy 20 százalékkal csökkenhet.

NEM MINDENHOL MEGOLDÁS A HOME OFFICE

Nagyon odafigyelünk a belső kommunikációra, hogy folyamatosan, naprakész információval lássuk el a kollégáinkat itthon és külföldön is. Egy ekkora vállalat esetében rengeteg kérdés van, hazai viszonylatban több mint 5500 munkatársról van szó. Bevezettük a home office-t, de a termelés és az ehhez kapcsolódó kiszolgáló területek, mint a minőségbiztosítás, raktárkapacitás, logisztika nem végezhető otthonról. És vannak feladatok, amelyeket sajnos le kell állítani, ott a munkatársaknak szabadságra kell menniük.

A SOK ROSSZ MELLETT VAN JÓ IS

A sok-sok tragédia és nehézség mellett ennek az egész mostani helyzetnek van pozitív hozadéka. Mint például az, hogy az egész cég pillanatok alatt átállt a korszerű informatikai infrastruktúrák használatára, hatalmas elismerés jár ezért az informatikusoknak, akik eddig még mindent megoldottak.  
Gyakorlatilag ugyanúgy zajlanak a megbeszélések, mint bármikor, sőt fénysebességgel meg tudtunk hozni olyan döntéseket, sőt meg is valósítottuk, amin normál körülmények között lehet, hogy hónapokon keresztül dolgoztunk volna. 

ÉS KI JÁR JÓL A VÉGÉN???

Itt SZÓ NINCS ARRÓL, HOGY A GYÓGYSZERGYÁRTÓKNAK JÓ LENNE EZ A HELYZET! A gyógyszergyártók, a nagy gyógyszeripari vállalatok olyan mennyiségű problémával küzdenek jelen helyzetben, ami elképesztő odafigyelést, körültekintést, felelősséget kíván mindannyiunktól. Naponta tucatjával jelennek meg újabb és újabb megoldásra váró kérdések. Méltatlan és megalapozatlan az az elképzelés, hogy a gyártók nagy profittal zárják ezt a szörnyű krízist. 
A járvány miatt kényszerűen bevezetett intézkedések negatív hatással bírnak a Richter működésére. A gyártási-logisztikai tevékenységünk mindeddig folyamatos volt, de az anyagellátás bizonytalanságaiból, valamint a létszámproblémából adódó zavarok megnövekedett kockázatát állandóan kezelnünk kell.

LESZ ÚJ GYÓGYSZER???

Társaságunk tagja annak a konzorciumnak, mely azt a célt tűzte ki, hogy biológiai gyógyszeres terápiát fejlesszen ki a vírusban megfertőződött betegek kezelésére. 

MUNKA, CSALÁD ÉS MINDEN....

Mindenkinek nehéz most. Nincsenek bölcsődék, óvodák, iskolák, miközben a szülőknek dolgozni kell otthon és most nincs nagyszülői segítség sem. Ez az időszak egy házasság igazi próbatétele, kőkeményen be kell osztani azt, hogy mikor ki van a gyerekekkel, amíg a másik dolgozik. Mi is így próbáljuk ezt a férjemmel megoldani. Szerencsére a fiaim már önállóak, viszont van egy 14 hónapos kisbabánk, aki már annyira nem is kisbaba, és ráadásul most kezd járni. Levezetésként sportolok, korán hajnalban és késő este, nekem ez segít abban, hogy valahogy ezt az egész helyzetet bírjam energiával. De hát különböző túlélési stratégiák vannak, a lényeg, hogy mindenki megtalálja azt, ami neki segít!

vissza

Itt azonnal üzenhet alapítványunknak

Név *:
Telefon *:
E-mail *:
Üzenet *:

Az adatkezelésről bármikor jogosult tájékoztatást kérni, valamint az adatok helyesbítését avagy törlését igényelni a “21 Nő az egészségügyért” Alapítvány 1061 Budapest, Király u. 12. címére postai úton, avagy a kertesz.eva@21no.hu e-mail címre küldött levélben.

A csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező!

Találkozzunk a facebook-on is:

A portál motorja a projekto