Szakértőink a koronavírusról

2020.03.16.

Szakértőink a koronavírusról

Itt vagyunk, a járvány közepén (vagy inkább elején). Pár nap alatt forgatta fel az életünket ez a különös vírus. Van, aki pánikol, van, aki csak rándít egyet a vállán, amikor a koronavírusról beszélünk... Egyedül a szakértők tudnak nekünk támpontot adni ezekben a történelmet író napokban. Nézzük, mit mondanak a 21-ek szakértő hölgyei.

Dr. Bittner Nóra, a Debreceni Egyetem Tüdőklinikájának igazgatója foglalta össze nekünk az alábbiakban, amit a koronavírus fertőzésről tudni érdemes:

2019. december 12-én egy új – korábban emberben nem azonosított – rendkívül nagy fertőző képességgel bíró koronavírustörzs (SARS-CoV-2 jelent meg Közép-Kína legnépesebb városában, Vuhanban. Itt a smog is segített a terjedésben, hiszen a szálló poron keresztül a vírusok is be tudnak jutni a mély légutakba, tüdőbe. Az évszámból adódik az elnevezés is COVID-19. Ez a vírus egy korábban márt ismert vírustörzsbe tartozik, a SARS-CoV, mely súlyos akut légzőszervi tüneteggyüttest okozó, cseppfertőzéssel terjedő vírus. (SARS: severe acute respiratory syndrome coronavirus 2). 

Összehasonlítva az ilyenkor szokásos influenza járvány okozta megbetegedésekkel az új humán koronavírus járvány fertőzési képessége és a halálozási aránya is többszöröse az influenzáénak, főleg 70 év feletti emberek esetében, hiszen az immunrendszerünk működése normal körülmények között is 60 év felett csökken. Az olaszországi adatok szerint gyermekekben 0,2%, fiatal felnőttekben 0,4%, és 50 év felett 1,2%- os a halálozási aránya, 60 év fölött emelkedik 3,2%-ra és 80 év fölött 13%-os.

LEFOLYÁSA
A COVID-19 fertőzés klinikai lefolyásának három fő mintája létezik:
▪️felső légúti tüneteket mutató enyhe lefolyású betegség,
nem életveszélyes lefolyású tüdőgyulladás,
▪️súlyos , gépi lélegeztetést igénylő tüdőgyulladás,
▪️akut légzőszervi distressz szindrómával (ARDS)
Kutatók szerint a SARS-CoV-2 humán koronavírustól az emberek 20 százaléka lesz súlyosan beteg, 80%-az enyhébb formában átfertőződik.

TÜNETEK 
A CoVID-19 fertőzés tünetei ennek megfelelően nagyon szélsőségesek lehetnek. A leggyakoribb klinikai tünetei a magas láz, a száraz köhögés, a mellkasi fájdalom, a légzési nehézségek és a fáradékonyság. A tünetek a betegség korai stádiumában enyhék vagy közepesen erősek. A mellkasról készült röntgenfelvételek szerint kétoldali tüdőgyulladás alakul ki, ez okozza később a legveszélyesebb légzési elégtelenséget, amely akutan lélegeztetést igényel.
Az ARDS egy életet veszélyeztető állapot: a tüdő olyan jellegű károsodása, amely miatt nem jut elegendő oxigénhez, így a keringés, és egyéb szervek is károsodnak. Amennyiben kialakul a gyors állapotromlás (ARDS) a beteg állapota komoly életmentő eljárást, lélegeztetést igényel. 
Az akut légúti distressz szindróma (ARDS) gyorsan terjedő járványos megbetegedések lefolyásakor kb. 1%-ban jelentkezhet. A cseppfertőzéssel terjedő megbetegedés a légutakba jutva a virusos tüdőgyulladásokra jellemzően gyulladásos izzadmánnyal tölti ki az alveolusokat (léghólyagokat) ahol normál körülmények között a gázcsere végbemegy. Emiatt alakul ki a légzési elégtelenség, ami a gépi lélegeztetést szükségessé teszi, biztosítva ezzel a szervezet számára az oxigénezációt.

HALÁLOZÁS
A COVID-19 nevű eddig gyógymód nélküli betegség teljes halálozási arányszáma 3,2%, ami magasabb, mint a szezonális influenza 1 % alatti halálozási rátája. Elsősorban az időskorúak és az egyéb betegségben érintettek a legveszélyeztetebbek.(pl. Krónikus légúti betegek, COPD, dohányosok, cukorbetegek, transzplantáltak, szívbetegek, vesebetegség miatt dializáltak, bármely betegség miatt tartósan szteroid kezelésben részesülők, kezelés alatt álló daganatos betegek).

VÉDEKEZÉS
Jelenleg a COVID-19 fertőzés emberről emberre terjed, ugyanolyan mechanizmuson keresztül, mint a többi közönséges megfázás vagy influenza vírus, azaz tüsszentéssel vagy szembe köhögéssel vagy a fertőzött beteg szekrécióival való érintkezés révén. Éppen ezért a megelőzésnek van nagyon fontos szerepe. Az új SARS-CoV-2 koronavírus-fertőzés ellen védekezni a hagyományos védekezési módszerekkel, alapvető higiéniai szabályok betartásával, zárt terekben nagyobb közösségek elkerülésével, gyakori és alapos kézmosással, fertőtlenítőszerek használatával lehet. Külön kiemelném, hogy fontos a számítógépek billentyűzetének és irányító „egereinek”, ajtókilincseknek, mobiltelefonok felületének gyakori fertőtlenítése is. 
Sajnos hatékony vakcina még nem létezik, de a kutatók fejlesztik már a védőoltást. Ha a reménykeltő vakcinát sikerül is néhány hónap alatt előállítani, a biztonságossági és hatékonysági vizsgálatok legalább egy évet vesznek majd igénybe, tehát a mostani időszakban még nem lesznek alkalmazhatók.
A gyorsan terjedő megbetegedést 2020. március 11-én világjárvánnyá nyilvánította a WHO. A kórokozó eredetétnek azaz a már korábban is ismert SARS betegség fertőző ágensének a tudósok szerint a cibetmacskafélék és a denevérek tekinthetők, mint vírusgazdák. A koronavírusok evolúciója és fertőző képessége emberbe jutva felgyorsulhat. 
Jelen ismereteink szerint az új koronavírussal fertőzőtt személyek 1-3 embert fertőzhetnek meg hatékony védőintézkedések nélkül. 

Miért éppen a tüdő betegszik meg legelőször?
A vírus által érintett s ejtek a tüdő nyáktermelő és a csillószőrös sejtei. A nyák védi meg a tüdőt a kórokozóktól, egyben óvja meg a szervet a kiszáradástól, a csillószőrös sejt csillói pedig ebben a nyákban csapkodnak és kiszűrik a szennyeződéseket, például a pollent vagy a vírusokat. Alapvetően a dohányzás is ezeknek a sejteknek a védelmét pusztítja le, így tud a dohányosáknál könnyebben behatolni a kórokozó. A dohányzás elhagyása ezért mindenképpen csökkentheti a vírus megtelepedésének kockázatát.

Dr. Nagy Anikót, a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet főigazgató főorvosát a gyerekekkel kapcsolatban kérdeztük a vírusról.

"Eddigi ismereteink szerint a gyermekek körében alig észleltek koronavírus fertőzést, aminek egyik oka talán az, hogy a gyermekek immunrendszere erősebb immunválaszra képes, mint a felnőtteké, ezért gyorsabban képesek legyőzni számos vírusfertőzést is és a tünetek is sokkal enyhébben zajlanak.
Hasonlónak tűnik ez a SARS és MERS vírusokhoz, amit a gyermekek könnyebben vészelnek át, mint a felnőttek.
A gyermekek között kevesebb a legyengült, krónikus beteg, mint a felnőtt vagy idős korú populációban és általában véve egészségesebbek. Jelenleg a gyermek populációban a szezonális vírusos megbetegedések zajlanak, amelyek főként légúti tünetekkel, lázzal járnak. A légúti tüneteket okozó vírusfertőzések pl. RSV vagy influenza esetén a kiscsecsemők esetében súlyosabb lefolyású légúti megbetegedések, a kishörgők gyulladása is létrejöhet, de a nagyobb gyermekek általában könnyebben vészelik át ezeket a vírusfertőzéseket is, mint a felnőttek. 
Természetesen változatlanul fontos a gyermekeket körülvevő higiénés gondoskodás és az aktuálisan beteg emberektől való távol tartásuk.”

Dr. Egervári Ágnes neurológus az idősekről beszélt:

 
„Az idősekre oda kell figyelnünk, mert közülük sokan törékenyek. Előfordul, hogy egyszerre többféle krónikus betegséggel is érintettek, amelyek karban tarthatók, a beteg megtanult ezekkel együtt élni. De az idősek egészsége több krónikus betegséggel a háttérben könnyen megbillenő, labilisabb egyensúlyi állapot. Ezt hívja az idősgyógyászat szakirodalma frailty szindrómának, magyarul talán esendőségnek fordíthatnánk. Ilyenkor egy közbejövő heveny betegség súlyosabb lefolyású lehet, mint a makkegészséges, fiatalabb betegek esetében. 
Egy olyan ember, aki pl. krónikus légúti megbetegedéssel él, cukorbeteg, esetleg erős dohányos, esendőbb, és sokkal könnyebben esik egy fertőzés áldozatául, hiszen kevesebb a tartaléka, általában súlyosabb lefolyású a betegsége. 
A magas láz a fiatal szervezetet is megviseli, fokozottan igaz ez az idősebb, szív- érrendszeri betegséggel élőkre. Vigyázzunk hát idősebb korban még jobban, kerüljük a zsúfolt helyeket, tartsuk be a higiénés szabályokat! 
Mindez nemcsak a most a hírekben főszereplő koronavírusra, hanem valamennyi fertőző betegségre is igaz! Ha már jelentkezik a betegség, fontos a tünetek megfelelő kezelése.
Pánikra azért, azt gondolom, nincs ok. Bár a vírus elleni oltóanyag és gyógyszer még nem áll rendelkezésre, a kutatók teszik a dolgukat és ennek eredménye is lesz. Addig az ésszerűség és a fertőzés megelőzése a cél.” 

Prof. dr. Szökő Éva, a Magyar Gyógyszertudományi Társaság elnöke a vírus terjedéséről és a megelőzés fontosságáról beszélt:

„Az új koronavírus az influenzavírushoz hasonlóan cseppfertőzéssel terjed emberről emberre. Fertőzés a vírussal szennyezett tárgyakkal való érintkezés következtében is kialakulhat. A fertőzés terjedésének megelőzésére ezért a higiénés szabályok betartása, így a gyakoribb kézmosás, kézfertőtlenítés, zsebkendőbe tüsszentés/köhögés a legfontosabbak. 
További lehetséges teendők: utazás elhalasztása olyan országokba, ahol jelen van a fertőzés, és kerüljük az érintkezést fertőzött területről érkezőkkel. Szájmaszk alkalmazása akkor indokolt, ha olyan helyen tartózkodunk, ahol találkozhatunk fertőzött személyekkel.
Mindig megbízható forrásból tájékozódjunk a járványügyi helyzetről és a teendőkről, amivel a fertőzés kialakulása és terjedése megelőzhető, mérsékelhető.”

MÉG TÖBB CIKK A KORONAVÍRUSRÓL SZAKÉRTŐINK TOLLÁBÓL

vissza

Itt azonnal üzenhet alapítványunknak

Név *:
Telefon *:
E-mail *:
Üzenet *:

Az adatkezelésről bármikor jogosult tájékoztatást kérni, valamint az adatok helyesbítését avagy törlését igényelni a “21 Nő az egészségügyért” Alapítvány 1061 Budapest, Király u. 12. címére postai úton, avagy a kertesz.eva@21no.hu e-mail címre küldött levélben.

A csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező!

Találkozzunk a facebook-on is:

A portál motorja a projekto