A Fellendülés Generációja mögött dr. Lantos Zoltán mentor

2023.03.28.

A Fellendülés Generációja mögött dr. Lantos Zoltán mentor

Pásztor Alíz, Rezneki Anna ésTóth Bendegúz, az „Életfa” kutató csapat a Magyar Tudományos Akadémián mutatták be kutatásuk eredményét, amiben mentoruk, dr. Lantos Zoltán segítette őket. Az előadók mintha egy jól rendezett amerikai filmből léptek volna ki, lendületes előadásukban azt mutatták be, hogy kortársaik milyen életmintákat követnek, hogyan viszonyulnak az egészséghez.

„Sokan a generációnkból úgy érezzük, mi tudunk változást hozni a világban, egy szebb világot létrehozni. Ennek a világnak szüksége van fellendülésre, társadalmi és környezeti egészségtudatosságra. A fiatalok jelentős része már ezt képviseli, hol hangosabban és nyilvánosan, hol halkabban és egymás között. Talán Te is közénk tartozol.” – vallják a fiatalok, akik tisztában vannak azzal, hogy a szokásostól eltérő módon közelítik meg a jóllét, az egészségtudatos élet lényegét.

Dr. Lantos Zoltán a Semmelweis Egyetem Egészségtámogatási Módszertani Tanszék vezetőjeként, egyetemi docensként az egészségügyi pályára készülőket arra tanítja, hogy miként tud együttműködni a modern technológia és az ember, hogyan segíthetik a gyógyító munkát a gépek, az informatika és a rengeteg adat, amely az egészségi állapotunkról ad hasznos információt. A MentorProgramba kerülő diákokkal egy korszerű, formabontó, a fiatalokat megcélzó egészségszemlélet kialakításán dolgozik.

Az Életfa projekt három diákja, Alíz, Anna és Bendegúz interjúkat készített a kortársaikkal, fotóztak, videóztak és új fogalmakat alkottak, majd érdeklődési terület, életmód és szemlélet alapján fogalmazták meg, hogy ki milyen módon képzeli el a boldog életet és ebben mi az egészség szerepe. 

Kutatásunk fő témája a fiatalság egészségviselkedése. Mindenki találkozhatott már a negatív sztereotípiákkal, hogy a kamaszok egyáltalán nem törődnek a saját egészségükkel, többségük nem eszik egészségesen, nem mozog eleget. Viszont ez nagyon nem így van. A feltáró kutatásunk eredményei alapján a jól érettségizni akaró gimnazisták nagyon is figyelnek az egészségükre, a saját jövőjükre – vallja a középiskolásokból álló csapat.  Mint a Harry Potter Főnix madara, „aki” a 15-18 éves korosztályt szimbolizálja. Tudni kell róla, hogy ha nem engedik szárnyalni, akkor nem tud fejlődni, nem tud újjászületni. 

Lantos Zoltán arra biztatta csapatát, hogy merjenek szabadon gondolkodni, ne akarjanak a megszokott és sokat hallott sémák szerint építkezni. 

"A munka Lantos Zoltánnal igazán a szívügyünk lett, és rengeteget tanultunk közben. Megtanított minket a közös munka erejére, és arra, hogy milyen fontosak és értékesek vagyunk. Zoltán szeretetteljes mentorálása számunkra is nagyon értékes és szívhez szóló idő volt" - meséli Tóth Bendegúz és Rezneki Anna, a csapat tagjai. Pásztor Alíz, a harmadik ifjú kutató pedig így nyilatkozott a közös munkáról: "Nekem az tetszett a legjobban, hogy a tanár úr teljesen nyitott volt a modern dolgokra, és próbált a fiatalokhoz minél közelebb álló, nekik könnyen befogadható ötleteket ajánlani. Féltem a kutatómunkától, de Zoli annyira könnyedén megismertette velünk a fortélyait, hogy élvezetes lett a feladat. Nagyon örülök, hogy idén mentor lesz, hiszen azok a mentoráltak, akik majd hozzá kerülnek, garantálhatom, hogy nagyon jó kezekben lesznek! Nekünk ő a legjobb Mentor!"

A közös munka nem fejeződött be az Akadémián tarott nagysikerű előadással. A középiskolás diákok célja egy online csatorna elindítása a saját generációjuk számára, követve az Élet fája gondolatkört, ami szerint az egészség a teljes életet jelenti. Ők a Fellendülés Generációja! 

A hamarosan induló csatorna neve a sokszorosan összetett jelentésű Flit, jelképük a főnix. 

vissza

Itt azonnal üzenhet alapítványunknak

Név *:
Telefon *:
E-mail *:
Üzenet *:

Az adatkezelésről bármikor jogosult tájékoztatást kérni, valamint az adatok helyesbítését avagy törlését igényelni a “21 Nő az egészségügyért” Alapítvány 1061 Budapest, Király u. 12. címére postai úton, avagy a kertesz.eva@21no.hu e-mail címre küldött levélben.

A csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező!

Találkozzunk a facebook-on is:

A portál motorja a projekto