Az első közös véradás - és a vér útja

2023.10.17.

Az első közös véradás - és a vér útja

Idén először - reméljük, nem utoljára - mentünk mentorosainkkal az Országos Vérellátó Szolgálathoz, ahol elmondhatatlanul fontos munka folyik. Megnézhettük, hogy hol veszik le a vért a véradóktól és hogy mi történik vele azután, amíg a hűtőkbe kerül, hogy elinduljon egy beteg vénája felé.

Utunk elején kaptunk egy kis előadást arról, hogy mi vár ránk, milyen munka folyik az intézményben. Aztán útra keltünk. Először lementünk megnézni azt a fogadóhelységet, ahol az önkéntes véradókat várják. Lehet időpontra jönni, lehet csak úgy beesni. Az adatok felvétele és a vizsgálatok után pedig nagyon kedvesen és szakszerűen veszik le a vért a páciensektől. Ezek után megnéztük, hova kerül innen a bezacskózott vér, és mi történik vele.

Végigkövethettük, ahogy különböző módszerekkel alkotóelemeire bontják a vért és ezek is megfelelő csomagolásba kerülnek. Azért is mondják, hogy egy véradással három életet mentesz meg, mert 3 alkotóelemre bontják a vért. Végül pedig mindegyik a neki legmegfelelőbb hőmérsékleten kerül tárolásra. Az ügyeletesek fogadják a bejövő hívásokat, és a legrégebb óta várakozó, és az igényeknek megfelelő vér kerül kiszállításra az épület körül folyamatosan állomásozó vérszállító autók által.

Ám itt még nem ért véget kalandunk, mert nagykorú diákjaink páran vállalkoztak arra, hogy életükben először vért adjanak. Nagyon pozitív és csapatkovácsoló esemény volt ez. Gratulálunk újdonsült véradóinknak. Reméljük, szokásukká válik a véradás!

vissza

Itt azonnal üzenhet alapítványunknak

Név *:
Telefon *:
E-mail *:
Üzenet *:

Az adatkezelésről bármikor jogosult tájékoztatást kérni, valamint az adatok helyesbítését avagy törlését igényelni a “21 Nő az egészségügyért” Alapítvány 1061 Budapest, Király u. 12. címére postai úton, avagy a kertesz.eva@21no.hu e-mail címre küldött levélben.

A csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező!

Találkozzunk a facebook-on is:

A portál motorja a projekto