2024.06.28.
Diákjainknak alkalmuk volt ellátogatni 11 éve működő debreceni Séfakadémiára, ahol izgalmas programban volt részük, melynek során egy háromfogásos menüsort is elkészítettek - és meg is ettek.
"Azt tartottuk szem előtt, hogy izgalmas, nem hétköznapi ízekkel is találkozzanak a résztvevők, valamint hogy egy kicsit jövőbe mutató is legyen a program. Szerettük volna személyre szabottá tenni, de akartuk hogy felvesse a gaszrtonómia körül forgó aktuális, globális kérdéseket is" - válaszolta a menüválasztással kapcsolatos kérdésünkre Katona Erzsébet a Séfakadémia egyik tulajdonosa és a program házigazdája. A menü kókusztejes mangókrémlevesből, pestós csirkéből édesburgonya körettel és egy különleges kókoszgolyóból állt. Ezt a diákok természetesen profi segítséggel, méghozzá Kujbus Gábor séf útmutatásai alapján készítették el. "Egy ilyen főzős élményátadásnál nem elég, ha egy séf kiválóan főz, de jól is kell kommunikálnia. Gábor ebben remekel" - mondta Erzsébet a főzést levezénylő séfről, aki korábban Debrecen egyik ikonikus éttermében és Angliában gyarapította tudását.
"Megkönnyebbülés, hogy volt segítségünk a főzésnél és nem nekünk kellett kitalálnunk, hogy mit és hogyan készítsünk el. Nekem nagyon inspiráló volt az egész nap, meghozta a kedvemet a főzéshez, otthon azóta már a szüleimnek is elkészítettem a pestós csirkét, és nagy sikert aratott" - számolt be élményeiről Pirkó Dorina a mentorprogram egyik diákja. De nem csak a főzés adott élményeken át tudást, hanem a játékok is, amik színesítették a napot. "A kahoot-ra terveztük a kvízeket, mert tudjuk, hogy az ilyen korú fiataloknál már szinte éjjel-nappal ott van a telefonjuk, és így kevésbé dolgozatszagú a dolog, mint papíralapon." - mesélte Katona Erzsébet, akinek szintén hasonló korú gyereke van. "Érdekesek voltak a játékok. A fűszereket egész jól felismertük, de meglepő, hogy arról mennyire nem volt fogalmunk, hogy bizonyos növényeknek melyik részét esszük meg. Jókat nevettünk közben, és rengeteget tanultunk" - mesélt élményeiről egy másik diák, Hamar Levente.
Az Erzsébet által említett jövőbe mutatás pedig a desszert egy különleges alapanyagán keresztül is megvalósult. A kókuszgolyót ugyanis tücsüklisztből gyúrták a résztvevők! "A gasztronómia körül lengő nagy kérdés, hogy lesz-e mit enni 20, 30 vagy 50 év múlva. A tücsükből készült liszt egy alternatíva lehet a jövőben, hiszen nagyon magas a fehérjetartalma, ám a befogadásához azért még nagyon nyitottnak kell lennünk ma itt Európában" - mondja a "titkos" összetevő kapcsán a Séfakadémia háziasszonya. A tücsüklisztes golyókat természetesen nem volt kötelező megkóstolni, de a többség azért vette hozzá a bátorságot, köztük Levi is: "Én mindenkiét megettem, aki nem kérte. Nagyon finom volt!"
A főzés és étkezés végeztével Kárándi Kata, egy debreceni gyógyszerésztanhallgató tartott előadást a résztvevőknek a vitaminokról, egyéb táplálékkiegészítőkről és gyógyszerekről, többek között arról, hogy hogyan, mikor érdemes őket bevenni és miért. "Nagyon hasznos volt az előadás, mert rájöttem, hogy vannak pirulák, amiket telejsen rossz időben szedtem eddig" - vallja be Dorina.
Ez az egynapos gasztrokiruccanás észrevétlenül ajándékozta meg sok-sok tudással a 21 nő mentorprogramjának diákjait, akiknek kifejezetten fontos az egészségtudatos táplálkozás. A tudásátadáson túl pedig remek csapatépítőnek is bizonyult a program.