Hív a kórházi gyógyszerészet!

2023.07.07.

Hív a kórházi gyógyszerészet!

A 21 nő az egészségügyért alapítvány mentorprogramjának résztvevői a tavalyi év után ismét részt vehettek a Budapesti Bajcsy-Zsilinszky Kórház Intézeti Gyógyszertárában megrendezett, a kórházi-klinikai gyógyszerészi hivatás mindennapos feladatait és kihívásait bemutató interaktív nyílt napon. Nem titkolt közös céljuk, hogy minél több fiatalt csábítsanak erre az egyre nagyobb létszámot foglalkoztató pályára.

Idén 22 az egészségügyi pálya iránt érdeklődő diák látogatott el a kórházba, aminek tanácstermében dr. Révai Róbert PhD főigazgató-helyettes, orvosigazgató köszöntötte őket, és reményét fejezte ki, hogy jövőbeli kollégákat üdvözölhet a megjelent fiatalok körében. A pályaválasztás előtt álló csapatot, mentoruk, aki egyben a kórház nyugalmazott főgyógyszerésze, dr. Higyisán Ilona is köszöntötte. 

Miért éppen a Bajcsy?

Dr. Higyisán Ilona azt is elárulta, hogy miért éppen a Budapesti Bajcsy-Zsilinszky Kórház az, ahova érdemesnek találjuk elhozni a gyógyszerészi hivatás iránt érdeklődő diákokat. "Ebben az intézményben az egyik legelőrehaladottabb és legsokrétűbb a modern technológia vívmányianak használata a magyar egészségügyi színtéren. A fekvőbetegek ellátását már közel 10 éve gyógyszeradagoló automata segíti, ami amellett, hogy pontos, rengeteg időt spórol a gyógyszerészeknek, amit a betegekkel való kapcsolódással, információk átadásával tölthetnek."

Másfél hónapja már a járóbetegek gyógyszerellátását a Borostyán Gyógyszertárban is robot segíti, amely raktározási és logisztikai funkciókkal bír. A technológiai fejlesztések lehetővé teszik a gyógyszerészek és gyógyszertári szakasszisztensek számára, hogy az ide betérő járóbetegek részére történő gyógyszerkiadás során több idő jusson a megfelelő gyógyszerinformációk átadására, biztonságosabbá válhat a lakosság gyógyszeralkalmazása. 

Ezek után dr. Tiszai Zita kórházi-klinikai szakgyógyszerész tartott egy érdekes előadást a kórházban folyó gyógyszerészi munkáról ügyesen bevonva a hallgatóságot, akik elmondták, hogy szerintük mi a gyógyszerészet és hogy milyen kérdésekkel fordulnának gyógyszerészhez. A főgyógyszerész, dr. Csontos Diána pedig a Bajcsy Kórházban dolgozó gyógyszerészek számos és színes feladatait mutatta be. "És hogy hogyan jut minderre idő? - tette fel a kérdést. - Úgy, hogy segítségül hívjuk a 21. század vívmányait és a gyógyszertári informatikai fejlesztések mellett az automatizálható folyamatokat robotizáljuk." - válaszolta is meg rögtön. „Ezek a fejlesztési megoldások és a robotok azonban nem helyettesítik a gyógyszerészek, asszisztensek munkáját, hanem kiegészítik azt.” – tette hozzá.

Hello, robot!

Ezután gyakorlatiasba fordult a látogatás, és meg is nézhettük a robotokat testközelből mind az Intézeti , mind a Borostyán Gyógyszertárban. Sőt néhány feladatot el is végezhettek rajta a diákok, mint például cukorkával imitált "gyógyszer"-kiosztást és gyógyszer betárazást. A robotok mellett egy-egy gyógyszerkészítő részleg munkájával is megismerkedhettek a diákok.

A magisztrális gyógyszerkészítő laborban keverhettek kenőcsöt a mentol és kámfor varázslatos elegyítésével. Megnézhették, hogyan dolgozik a keverő gép, és hogyan gyorsítja meg és teszi minőségbiztosítottá a munkát a MISI-szoftver. Láthatták, hogy milyen helyiségekből áll egy infúziókészítő labor, hogy működik a CATO-szoftver, és ételfestékkel színezett oldattal próbálhatták ki a zárt rendszereket, amik biztonságossá teszik a citosztatikum tartalmú keverékinfúziók készítését.

A résztvevő gyógyszerész kollégák lelkesedése és szakmájuk iránti szenvedélye a gyerekekre is érezhetően átragadt. Hálás köszönet a Budapesti Bajcsy-Zsilinszky Kórház összes résztvevő dolgozójának ezért az élménydús napért!

Az intézeti gyógyszertár munkájának bemutatásában résztvevő további kollégák: dr. Árok Renáta, dr. Csoór-Tóth Anita, dr. Diczkó Gabriella, dr. Kovács Anna, Kurucsó Nikolett, dr. Holp Kirill, dr. Pflielger Blanka, dr. Stegier Kristóf.

vissza

Itt azonnal üzenhet alapítványunknak

Név *:
Telefon *:
E-mail *:
Üzenet *:

Az adatkezelésről bármikor jogosult tájékoztatást kérni, valamint az adatok helyesbítését avagy törlését igényelni a “21 Nő az egészségügyért” Alapítvány 1061 Budapest, Király u. 12. címére postai úton, avagy a kertesz.eva@21no.hu e-mail címre küldött levélben.

A csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező!

Találkozzunk a facebook-on is:

A portál motorja a projekto