Innovatív megoldások függőségeinkre

2023.04.06.

Innovatív megoldások függőségeinkre

A 21 Nő az egészségügyért alapítvány és a Junior Achievement Magyarország (JAM) által szervezett innovációs verseny idén a szenvedélybetegek gyógyításáról szólt. A versenyen résztvevő középiskolások a MentorProgram tagjai, akik az egészségügyi pályán képzelik el a jövőjüket.

A fiatalok pontosan látják, hogy korra és nemre való tekintet nélkül a lakosság jelentős része küzd valamilyen függőséggel. Az alkohol, a dohányzás, a drog az egészségünkre komoly veszélyt jelent, de az életminőségünkre károsan hat a munkamánia, az internet- és „kütyü” függőség, vagy a különböző étkezési zavarok, mint például a jellemzően a fiatalok körében megjelenő egészséges étkezés mánia, vagyis az orthorexia. 

A kicsivel több mint 24 órás közös gondolkodás után a 10 csapat 1-1 innovatív vállalkozást mutatott be, amelyek a függőségre, a szendvedélybetegség kezelésére kínálnak megoldást. A pénzügy, a projekttervezés, az egészségügy terén tapasztalt szakemberek segítségét kérhették a diákok, és sok hasznos tanácsot kaptak a heroinfüggőségből évek óta gyógyult Szabó Győzőtől, aki azt is elmondta, hogy ma sajnálatosan kevés támogatást kapnak a drogosok, a szenvedélybetegek. Pontosan erre a hiányra reagáltak érzékenyen a fiatalok, akik hiánypótló applikációkkal, kézzelfogható termékekkel, színes programokkal kezelnék a súlyos problémát és terelnék a szakemberek és a sorstárs közösség felé a szenvedélybetegeket. 

A zsűri az ötletek mellett értékelte a 16-18 éves diákok lenyűgöző tájékozottságát, előadásmódját. Nem mellesleg megjegyeznénk, hogy a komoly szakmai személyiségek mellett, a MentorProgram 2020-as évfolyamából egy diákunk is szerepelt a zsűriben.

És bár verseny volt, úgy érezzük, mindenki győzőtt. Már eleve az első nagy találkozás is óriási öröm volt a MentorProgram diákjainak, akik az év további részét is együtt fogják tölteni. A generációk közötti kommunikáció, ötletcsere szintén mindenkit épített. Az ötletek pedig reméljük, hogy a mindenkit érintő függőségi problémákat tudják majd orvosolni egyszer a valóságban is. 

vissza

Itt azonnal üzenhet alapítványunknak

Név *:
Telefon *:
E-mail *:
Üzenet *:

Az adatkezelésről bármikor jogosult tájékoztatást kérni, valamint az adatok helyesbítését avagy törlését igényelni a “21 Nő az egészségügyért” Alapítvány 1061 Budapest, Király u. 12. címére postai úton, avagy a kertesz.eva@21no.hu e-mail címre küldött levélben.

A csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező!

Találkozzunk a facebook-on is:

A portál motorja a projekto