Nem adja fel, mert hívja a pálya

2022.08.17.

Nem adja fel, mert hívja a pálya

A tavalyi és egyben első MentorProgramunk egyik emlékezetes alakja Molnár Gergely, aki szakközépben tanult ápolónak, de ambíciói túlnőttek ezen, és az lett az álma, hogy orvos legyen, méghozzá sebész. Szorgalmasan készült az érettségi vizsgákra, de azok sajnos nem úgy sikerültek, ahogy szerette volna, így nem került be az orvosi egyetemre. Ám ez nem vette el a kedvét, újra nekifut jövőre.

Büszkén adtunk hírt az elmúlt napokban felvételt nyert mentoráltjainkról, de azt sem rejtjük véka alá, hogy nem mindenkinek sikerült a felvételije. Ezzel együtt rájuk is éppolyan büszkék vagyunk, mert úgy tűnik, hogy a kudarc ellenére mennek tovább, és azon vannak, hogy jövőre bekerüljenek a kiszemelt szakra. Molnár Gergely is közéjük tartozik, és azért is írunk róla, mert fontos látni azt is, hogy a siker nem jön mindig gyorsan, de ez nem veheti el a fiatalok a kedvét a tanulástól. 

Gergő egy budapesti szakközépiskolába járt, amiről azt kell tudni, hogy a 3 szakirányú tantárgy közül (biológia, kémia, fizika) csak egyet taníthatnak külön tantárgyként, a másik kettő tudásanyagát egy komplex természetismereti óra kereteiben tanulják heti egy alkalommal. Ebben a heti egy órában nagyon kevés dologra jut idő, így elég hiányos az ismeretük. Gergő iskolájában a biológiát tanulták önálló tantárgyként, a kémiát és fizikát zanzásítva. Gergő egy idő után megtudta, hogy elvileg lehet más iskolákba vendégtanuló, ha bővebb ismereteket szeretne ezekből a tantárgyakból, a gyakorlatban azonban nehéz összeegyeztetni az utazást és a más iskolákban töltött időt a saját órarendjével. Végül a 21 Nő az egészségügyért alapítvány segítségével egy neves iskolába járhatott kémia szakkörre. 

A MentorProgram keretein belül dr. Bittner Nóra onkológus és pulmonológus, a Semmelweis Egyetem docense volt Gergő mentora, akinek a segítségével kiemelkedően színvonalas előadást tartott a program végén "Nemdohányzó fiatalok tüdődaganatos megbetegedése" címmel. 

Dr. Bittner Nóra onkológus és pulmonológus, a Semmelweis Egyetem docense a 21 Nő az egészségügyért alapítvány mentorát kérdeztük a MentorProgramról, diákjáról, Molnár Gergelyről, akit a mai napig mentorál. 

Kik kerülhetnek a 21-ek MentorProgramjába? 

Sok jelentkező közül kell választanunk, s már maga a kiválasztás rendkívül fontos. Nemcsak a tanulmányi eredményeket nézzük, hanem azt is, miért érdekli a diákot az egészségügyi pálya, mi az a motiváció, ami miatt szeretne segíteni az embereknek, esetleg van-e konkrét terület, netalán kutatási téma, ami érdekli. 

Hogyan kezdődik a közös munka a programra jelentkező diákokkal? 

A pályázatok elbírálása után a mentor találkozik a diákkal és beszélget vele, közben sok minden kiderül a személyiségéről, s arról, hogy mi érdekli igazán. Irányokat keresünk közösen. Mi, a programban résztvevő mentorok olyan dolgokat tudunk megmutatni, amelyekbe egy pályaválasztás előtt álló diák ritkán kap betekintést. 

Mit láthatnak az Ön mentoráltjai? 

Az én területem a molekuláris kutatás, így azt mutatom be a fiataloknak, hogy hol tart a 21. század orvoslása a robottechnika révén. Ma már lenyűgöző eredményeket lehet elérni minimál sebészeti beavatkozással, a beteg számára minél kevesebb rizikóval. A mentorálás azonban túlmutat a szakmai eredmények bemutatásán. Nyolc hónapig tart a mentorok és a diákok között egy folyamatos párbeszéd, ezalatt az idő alatt kialakul egy felelősségteljes kapcsolat, segítjük őket abban, hogy a tudásuk gyarapodjon. A mentorév végén a diákok beszámolót készítenek a mentorált időszakban tanultakról.  Úgyhogy szerintem ez egy nagyon komplex folyamat, amelyben mindkét félnek, úgy a mentornak, mint a mentoráltnak nagyon jó élményt ad a közös gondolkodás. 


Molnár Gergő különleges helyzetből jön, hiszen szakközépiskolából akar az orvosi egyetemre jutni. A kémia tudás hiányzott Gergőnek, a szakközépiskolában ez nincs a tantervben, idén nem sikerült a felvételije. Mit üzen azoknak a fiataloknak, akik hasonló utat szeretnének járni, mint a Gergő?

Gergőt végigkövetve és segítve egyértelmű, hogy egy nagyon fölkészült és nagyon szorgalmas diákról van szó. A felkészültsége megvan a sikeres egyetemi felvételihez, s most lesz egy éve, amikor nyugodtan tud készülni, csüggedésre nincs oka!  Nem titok, hogy én magam is, és sok más, ma már elismert kolléga, kolléganő bizony nem elsőre jutott be az egyetemre, de ez csak megedzett bennünket és talán még inkább el akartuk érni a célunkat. 


Az egészségügyről kevés a jó hír. Hogyan lehet megtartani azt a balanszt, hogy az ember ne veszítse el a vágyat, hogy ne csak be akarjon kerülni az egyetemre, azután az egészségügybe, hanem ott is akarjon maradni?

Emberekkel foglalkozni, a gyógyító hivatást választani nagyon szép feladat. Én mindig az adott munka elvégzésében és annak a minőségében hiszek, és ha azt mindenki a maga területén jól tenné, kicsit szebb és könnyebb lenne a világ. Ezt a mentalitást sosem szabad elveszteni!

Gergőt vigasztalja, hogy a sikeres felvételiig is az egészségügyben dolgozhat ápolóként. Nagyon szeret a betegekkel foglalkozni. Egy kis pihenés után pedig elkezdi a felkészülést az érettségire, ebben segítője lesz egy orvos-tanár segítségével. Nagyon szurkolunk neki, büszkék vagyunk rá a kitartásáért!

Ha érdekel MentorProgramunk, böngészd oldalunkat. További információért írj a mentor@21no.hu e-mail címre!

 

vissza

Itt azonnal üzenhet alapítványunknak

Név *:
Telefon *:
E-mail *:
Üzenet *:

Az adatkezelésről bármikor jogosult tájékoztatást kérni, valamint az adatok helyesbítését avagy törlését igényelni a “21 Nő az egészségügyért” Alapítvány 1061 Budapest, Király u. 12. címére postai úton, avagy a kertesz.eva@21no.hu e-mail címre küldött levélben.

A csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező!

Találkozzunk a facebook-on is:

A portál motorja a projekto