Mentor Program 2021

Bejártuk Szegedet, az egyetemisták paradicsomát

Bejártuk Szegedet, az egyetemisták paradicsomát

Néhány mentorprogramos diákunk abban a kiváltságban részesült, hogy bejárhatta Szegedet Hohmann Judit mentorunk idegenvezetésével. A legnagyobb hangsúlyt az egyetem kapta, azon belül is a Gyógyszerészeti kar, de az egész várost bejárták együtt.

tovább »
Végre együtt! MTA és Béres Gyógyszergyár látogatás

Végre együtt! MTA és Béres Gyógyszergyár látogatás

A pandémia miatti szigorú szabályok enyhülésével mi is végre összejöhettünk egy igazi, a való életben zajló programra a mentorokkal és a mentoráltakkal. A tudományok fellegvárát, a Magyar Tudományos Akadémiát és a Béres Gyógyszergyárat látogattuk meg. Csodás élmény volt mindannyiunknak!

tovább »
Fantasztikus vállalkozás ötletek a pandémia okozta problémákra

Fantasztikus vállalkozás ötletek a pandémia okozta problémákra

A Mentorprogramunkba jelentkezett diákoknak lehetőségük volt részt venni az Innovációs Versenyen, amit a Junior Achievement Magyarország szervezett nekik. Nem kisebb feladatot kaptak, mint hogy a pandémia utáni életünket segítsék vállalkozás ötletekkel. Remek dolgok születtek!

tovább »

A személyes motiváció az oktatásban az egyik legnagyobb erő. Számos egyéni sikertörténet mögött van egy tanár, egy elismert szakember, egy mentor, aki a kellő időben, a kellő támogatást tudta nyújtani a diákjának. Az ingyenes, 10 hónapos mentorprogramunk épp ezt nyújtja a jelentkezők számára.

A program célja

A „21-ek”, a 21 Nő az egészségügyért alapítvány tagjai az egészségügy és tudományos élet ismert és elismert szereplői. 2021-ben kezdődő programjukban a mentorok a mentorált diákoknak személyre szabott tehetséggondozást nyújtanak. A mentorok célja, hogy a diákok a tanulás és a tudás értékét, a nyitottság és tájékozottság előnyeit ne tévesszék nem elől. A 21 nő fontosnak tartja az oktatást, és ennek eredményeként a szakmai utánpótlást, melyre az egészségügyben, kutatásban, gyógyszerészetben hatalmas szükség van, így saját lehetőségeiken belül személyesen is szeretnének tenni az oktatásért és ezen területek népszerűsítéséért. Mindezt ingyen, ellentételezés nélkül.

A program célja az, hogy a mentorált diákok szabadon, kötöttségek nélkül választhassanak témát, amelyben el akarnak mélyülni és ki akarnak dolgozni! A mentor segítségével kidolgozott projektet a mentorált az év végi záróeseményen előadja. Az ünnepélyes eseményre meghívjuk azt a pedagógust is, aki a mentorált diákot ajánlotta a programba. A zsűri által kiválasztott legjobb három munkát díjazzuk.

Mentorprogram 2021 - Elindultunk!

A Mentorprogramra 2021. február 25-ig 129, 10. illetve 11. évfolyamba járó diák jelentkezett az ország 38 városából. Az intézmények nagyon különbözőek, van jelentkezőnk szakközépiskolából, alapítványi és egyház által fenntartott iskolából, többségükben állami gimnáziumokból. A jelentkezés feltétele volt egy motivációs levél, valamint két ajánló levél elküldése, az egyik ajánlást pedagógusnak kellett írnia, a másik esetében nem volt kikötés. A legtöbb diák mindkét ajánló levelét pedagógus írta. A mentorok összesen 20 diák mentorálását vállalták.

Jelentkezők

A 129 pályázó azért jelentkezett a programra, mert egészségügyi pályára szeretnének lépni az érettségi után, orvosok, gyógyszerészek, kutatók, illetve ápolók szeretnének lenni.  A kémia, a biológia, a fizika iránt érdeklődnek, iskolai versenyeken vesznek részt.

Többen kiemelték, hogy a közösség számukra milyen fontos, szeretnek szervezni, kommunikálni, segíteni.  Feltűnő, hogy a kiemelkedő tanulmányi eredményük mellett a jelentkezők közül sokan aktívan sportolnak, zenélnek, imádják az irodalmat, szavalnak, nem riadnak vissza a szerepléstől.

Szinte kivétel nélkül mindegyik pályázati anyag arról tudósít, hogy komoly munkát végeznek, a tudás megszerzésében nem egy diákot a személyes sorsa motivál: a fiatalon meghalt szülő, a saját betegsége, vagy a gyermekotthonban hagyott gyerek, aki ki szeretne törni abból a világból, ahová most tartozik.

Pedagógusok

Az ajánlást író pedagógusoknak sokat köszönhetünk, a projekt arra is rámutat, hogy a tanév összes nehézsége ellenére vannak lelkes pedagógusok, akik motiválják, segítik a diákokat.

Menetrend

▪        A program 2021 márciusától 2021. december 10-ig tart.

▪        A mentor a mentorált diákkal havonta minimum egy alkalommal találkozik online vagy személyesen (ha a járványhelyzet megengedi). Ez összesen 10 alkalmat jelent.

▪        A találkozások keretét egy közösen kiválasztott téma kidolgozása adja, amelyet a program ünnepélyes záróeseményén, 2021. december 10-én előadnak. A téma innovatív, előremutató.

▪        Az évben két alkalommal - áprilisban és szeptemberben - közösségi programban vesznek részt a diákok, ehhez csatlakozhatnak a mentorok és a diákok tanárai is. A programok a diákok szakirányú és a továbbtanulással kapcsolatos érdeklődésére épít.

Extra programok minden jelentkezőnek

A pályázatok értékelése után a Mentorok azzal a javaslattal éltek, hogy mind a 129 jelentkezőt egy számunkra összeállított programban részesítenek. A pályázatra jelentkező összes diák és a jelentkezést segítő pedagógus lehetőséget kap, hogy számukra fontos, újabb motivációt jelentő előadássorozat résztvevője legyen, melyre havonta egy alkalommal kerül sor.

 

Kedves Érdeklődő!

Weboldalunkon keresztül rendszeresen követheti a 21 Nő által indított Mentorprogramot.
Ha kérdése van, kérem, keressen bennünket, írjon a mentor@21no.hu e-mail címre.

MENTOROK

Beke Zsuzsa

a Richter Gedeon Nyrt. PR és Kormányzati Kapcsolatok vezetője, 1998 óta kommunikációs területen. Véleménye szerint mindennek az alapja a jó szakmai ismeret és az egészséges szerénység, de kell a belső motiváltság is, ami abban segít, hogy mindennap lelkesedéssel és odaadással lehessen ellátni a munkát. Ezen túl szükséges egy jó adag kompromisszumkészség, hiszen ahhoz, hogy egy ilyen nagy szervezeten belül gördülékenyen menjenek a dolgok, állandó együttműködésre, csapatmunkára van szükség. „Szeretem, hogy sokszor ki kell lépnem a megszokott rutinból. Őszintén fel tudok nézni azokra, akik képesek a komfort zónából bátran kilépni, mivel ez visz előre.”

Béres Klára

a Béres vállalatcsoport igazgatóságának tagja, kommunikációs igazgatója, a Béres Alapítvány elnöke 30 éve dolgozik a Béresben. Apósa, a legendás feltaláló, id. Béres József. A Béres Csepp megalkotója hosszú évek következetes kutatómunkájával jött rá arra, hogy bizonyos létfontosságú nyomelemeknek rendkívül fontos szerepük van az élőlények - növények, állatok és az ember - egészségének védelmében, a betegségek megelőzésében.  A Béres Csepp 2000-ben vált gyógyszerré, a hungarikumok között tartják számon, feltalálójának életműve Magyar Örökség. Béres Klára férjével együtt id. dr. Béres József örökségének őrzője a kommunikációban és a többszáz munkatársat foglalkoztató Béres vállalatcsoport üzleti filozófiájában, küldetésében egyaránt.

Bittner Nóra

pulmonológus, onkológus, a Debreceni Egyetem Tüdőgyógyászati Klinikájának igazgatója. Azon reformer orvosok közé tartozik, akik vallják, hogy a beteg embert komplexen kell kezelni, és ebbe nemcsak a különböző terápiák tartoznak, hanem az elesett beteg ember pszichés vezetése is. „A beteg egy másik ember, akinek lelke van. Igyekszem empátiával fordulni felé, mert átélem azt, hogy én mit éreznék, ha ebben a helyzetben lennék. A betegekkel kevésbé vagyok szigorú, mert látom a sorsukban az esendőséget. Intézményvezetőként is azt keresem, hogy a rászorulók minél hamarabb megkapják a szükséges gyógykezelést és fizikailag, lelkileg egészségesen tudják élni az életüket.”

Csákó Ibolya

gyógyszerész és jogász, az Országos Rendőr-főkapitányság rendőr alezredese, a gyógyszerbűnözés elleni küzdelem magyarországi vezetője. Munkájában szorosan együttműködik a hazai és a nemzetközi társszervezetekkel azzal a céllal, hogy megakadályozza a gyógyszerek illegális forgalmát, a hamis gyógyszerek terjedését. „Szeretem a munkámat. És szeretném azt hinni, hogy a munkámmal segíteni tudok, hogy sikerül megelőzni a bűnözést, hogy hamis gyógyszer sohase juthasson a legális forgalomba. Meg kell akadályoznunk, hogy ettől bárki megbetegedjen!”

Egervári Ágnes

neurológus, a demencia betegség kiemelkedő hazai és nemzetközi szaktekintélye. Az idősgondozás nemcsak szívügye, hanem szakmai célkitűzése, hogy az  idősek minőségi ellátása minden szinten megvalósuljon: a privát életben és az idősotthonokban egyaránt. Meggyőződése, hogy az életünket könnyebbé és egészségesebbé tenné, ha megtanulnánk saját testünk működését. Akkor megértenénk, hogy miért kell egészségtudatosan élni. A betegségek túlnyomó részének hosszas kezelésre van szüksége ahhoz, hogy egy jobb életminőséget érjünk el. Ennek a fajta szemléletnek, a kivárásnak, a türelemnek még híján vagyunk.

Füzesi Judit

közgazdász, 2011-től a Hungaropharma Zrt. kereskedelmi és marketing vezérigazgató-helyettese. A pályáját egy vidéki gyógyszertári központban kezdte elemző közgazdászként. Kipróbálta magát válságmenedzserként, felismerte, hogy angol nyelvtudás és multinacionális tapasztalat nélkül a szakmájában nem lehet tovább lépni. Iskolapéldákba illő nagyvállalati történetek után érkezett a Hungaropharmába, amely az elmúlt években egyre stabilabban foglalja el a helyét a legnagyobb és legsikeresebb hazai vállalatok sorában. „Nem felejtem el és nem is szeretném elfelejteni, honnan jöttem. Olyan családból jövök, ahol télen nem síelni, nyáron nem a tengerpartra jártunk, de példát mutattak, hogy nem mindig a könnyebb út a helyes. Büszkén vallom, hogy embert neveltek belőlünk, támogatásukkal elértük, hogy a testvérem és én őszinte, szabad és jó életet éljünk.”

Feller Antal

a magyar vállalatok közül az egyik legsikeresebb, a Hungaropharma vezérigazgatója. Elmondhatjuk, hogy a gyógyszer-nagykereskedelmi vállalat 21. századi története teljesen összeforr az ő személyével, hiszen 21 éve dolgozik különböző vezető pozíciókban a vállalatnál, 10 éve pedig vezérigazgatóként irányítja a céget. Magánemberként és vezetőként egyaránt értékként tekint a múltra, a hagyományokra, ugyanakkor fontosnak tartja a nyitottságot az új információk befogadására. Vallja, hogy a kiszámíthatóság, a mérnöki pontosság mellett az egészségügynek a kikezdhetetlen erkölcs, az igazságosság, a humánum adja meg a biztos hátteret, erről semmilyen körülmények között nem szabad elfeledkezni.

Higyisán Ilona

a Bajcsy-Zsilinszky Kórház és Rendelőintézet főgyógyszerészeként rendkívül komoly értéket teremtett szakmai és gazdasági téren is. Elérte, hogy a gyógyszerészek részt vegyenek a betegek terápiájának kialakításában, kontrolljában. Ő kezdeményezte és tervezte meg az automatizált gyógyszerelosztást a kórházakban,  így a Bajcsy-Zsilinszky kórház úttörő lett ennek a folyamatnak a megismertetésében. Mindig is célorientált ember volt, aki imádja a választott szakmáját. "Bárhol is dolgoztam, próbáltam a megismertetni annak az előnyeit, hogy mit érhetünk el szakmai és gazdasági téren akkor, amikor a  gyógyszerész is beavatkozhat a beteg terápiájának kialakításába”.

Hohmann Judit

1988-óta dolgozik a Szegedi Tudományegyetem Gyógyszerésztudományi kar tudományos munkatársaként, jelenleg az egyetem Farmakognóziai Intézetének vezetője, a Magyar Tudományos Akadémia levelező tagja. Hazai és nemzetközi szinten elismert kutató, a gyógynövények hatáshordozó anyagainak felkutatásával foglalkozik. Habár tudományos eredményeit ma már a gyógyszeripar hasznosítja, fontosnak tartja hangsúlyozni, hogy a gyógynövény alapú készítmények fogyasztásában meg kell találni a helyes arányt. „A kutatói munka mindig érdekelt. Még hallgatóként kapcsolódtam be a kutatásba, később oktatni kezdtem az egyetemen. A kutatást és az oktatást nem cserélném fel semmivel.” 

Ignácz Andrea

gyógyszerész, a nagykanizsai Király Gyógyszertár vezetője, a hazai gyógyszerész társadalom elismert, népszerű tagja. Mindig van ideje a betegekkel foglalkozni, sokszor a beszélgetések során derül ki, hogy mi a valódi panaszuk. A patikai munkán túl több közösségi kezdeményezés kötődik a nevéhez: az egészség alapvető kérdéseiről tart előadásokat középiskolásoknak, klubot vezet a laikus lakosság bevonásával, flashmobot szervez, adományt gyűjt – hol a helyi kollégiumnak, hol a lakosságnak. Fáradhatatlan.  „A munkámmal kapcsolatban arra jöttem rá, hogy ha én adok, akkor annak a többszörösét kapom vissza.”

Ilku Lívia

gyógyszerész és jogász, a Richter Gedeon Nyrt. szakértője. Komoly szerepe volt a hazai gyógyszeripar Európai Uniós jogharmonizációjában, a mai napig érvényben lévő jogszabályok alkotásában és az etikai kódex kidolgozásában. A Hamisítás Elleni Nemzeti Testület Gyógyszerhamisítás elleni munkacsoportjának vezetőjeként a társzervezetekkel együtt részt vesz a hamis gyógyszerek felkutatásában, leleplezésében. „Az asztalomon rend van, ahogyan a fejemben is, miközben legbelül van bennem egy adag deviancia, és ennek az utolsó megnyilvánulása a páratlanul hordott fülbevaló. Ennyit megengedek magamnak.”

Illés Zsuzsanna

a Magyarországi Gyógyszergyártók Országos Szövetségének igazgatója. Jogász, közgazdász, és egészségpolitikai szakértő diplomával rendelkezik. Precizitást, szakértelmet és diplomáciai képességeket igénylő munkája mellett a sport és a család fontos szerepet tölt be az életében. „Nem a diploma, hanem a tudás megszerzése volt számomra mindig a lényeg. Mindig törekedtem arra, hogy fejlesszem magam, mentális és fizikai téren egyaránt. Sosem a könnyű sportokat választottam, és most sem ugrom el a nehéz feladatok elől. A sikeres munka mellé szükség van a családra, a barátokra és a kollégákra egyaránt.”

Kaizer Zsuzsa

karrierje minden tekintetben eltér a szokványostól. Orvosi diplomáját már többgyermekes anyukaként kapta meg 1995-ben, és majd’ egy évtized után elvégezte a gyógyszerészkart. Orvosként és gyógyszerészként fontosnak tartja a betegek korrekt, érző és értő tájékoztatását, ezt tanítja az orvostanhallgatóknak is a Szegedi Egyetemen. „Amikor orvos-beteg kommunikációt tanítok az egyetemen, akkor a hallgatóknak is azt mondom, hogy a kiégés kiváló ellenszere, ha az orvos beszélget a beteggel. Ha a beteg mögött van egy ember, akkor rögtön megérti az orvos azt, ami első pillanatra banális, vagy talán érthetetlen.”

Kondorosi Éva

Széchenyi- és Balzan díjas kutató a valaha élt legsikeresebb hazai kutatók egyike, cikkeit a legjelentősebb nemzetközi tudományos lapok közölték. Eredményei alapján számos nagy tekintélyű tudományos tanácsadó testület tagja. Jelenleg az Európai Bizottság tudományos tanácsadója, ezt megelőzően az Európai Kutatási Tanács Tudományos Tanácsának alelnöke volt és részt vett az ENSZ Főtitkár tudományos tanácsadó testületében. Tudományos munkájának elismeréseként számos tudományos akadémia választotta tagjai közé, így az amerikai, a magyar, az európai, a francia, s végül a német. Kutatásának eredményei hatékonyan képesek segíteni a környezeti fenntarthatóságot, az élhető Földért tett erőfeszítéseket. 

Nagy Anikó

25 évesen került álmai munkahelyére, ahol azóta is dolgozik. Mondhatjuk, hogy „sokdiplomás” szakember, ezt a komplex tudást hasznosítja a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet főigazgatójaként. Szakterületei: a csecsemő- és gyermekgyógyászat, a gyermek- és felnőtt gasztroenterológia, az egészségügyi finanszírozás, e mellett egészségügyi gazdálkodással és közgazdaságtannal is foglalkozik. Lánya okleveles közgazdász. Szabadidejét legszívesebben két unokájával tölti vagy fest. „A munkámban egy idő után azt kerestem, hogy lehet a meglévő, rendelkezésre álló kereteket úgy felhasználni, hogy ott mindenki, a kis egységeken belül is a legeredményesebb legyen, vagyis hatékonyan, gyorsan, jó minőségben gyógyítsunk.”

Pozsgay Csilla

a Drug Research Center Klinikai vizsgálatokkal foglalkozó központ stratégiai igazgatója, a Debreceni Egyetem docense, tanácsadója. Az orvosi egyetem elvégzése és a szakvizsga megszerzése után reumatológusként dolgozott az Országos Reumatológiai és Fizioterápiás Intézetben. Innen vezetett az útja a gyógyszeriparba, ahol előbb nagy, nemzetközi vállalatok gyógyszeripari kutatásaiban vett részt, majd vezetője lett a magyar gyógyszerhatóságnak és igazgatósági tagja az Unió Gyógyszerügynökségének. Jelenleg a Debreceni Egyetemmel azon dolgozik, hogy Magyarország jó minőségű, hatékony és biztonságos oltóanyagokkal tudja a jövőben ellátni saját magát, hogy így megakadályozhassa a fertőző betegségek terjedését. „A 21. században a munkánkban az egyik legfontosabb kihívás, hogy transzparensek, hitelesek maradjunk, hogy a tudományt a gyógyítás, a diagnosztika és a megelőzés szolgálatába állítsuk.”

Szökő Éva

a Semmelweis Egyetem Gyógyszerésztudományi Karának professzora, a Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság elnöke. „A tanulás, később az egyetemi oktatás és kutatás mellett is mindig szerveztem valamit, valahogy akaratlanul is néha egy-egy program motorja lettem. És ez a magánéletemben éppúgy igaz, mint a munkámban. Jelenleg is számos szakmai területen gyakorlom ezt.” Fontos, hogy tanítványai megértsék, hogy a biztos és folyamatosan fejlesztett tudásuk mellett a nyitottság, a hivatás szeretete, a jó csapatmunka szükséges a szakmai sikerhez és megelégedettséghez.

Zelkó Romána

a Semmelweis Egyetem Gyógyszerésztudományi Karának tanára, az MTA doktora, az Egyetemi Gyógyszertár Gyógyszerügyi Szervezési Intézet vezetője. Tanárként mindig fontosnak tartotta, hogy a tudását átadja a tanítványainak, több általa mentorált hallgató ért el komoly hazai és nemzetközi sikereket kutatóként. „Édesapámtól tanultam meg, hogy merjek a megszokottól eltérően, nem konvencionális módon gondolkodni, merjek elrugaszkodni”. Szabadon és nyitottan élni – ez jelenti számára a legfontosabb értéket.

Zolnay Kriszta

gyógyszerész meggyőződése, hogy a hivatásában éppúgy, mint a magánéletben, nyitottságra, széleskörű tájékozottságra van szükség. Három gyermekes anya, aki a híres szegedi Kígyó Gyógyszertárból egyenesen a multik világában találta magát, amikor 2015-től a Richter Gedeon UK vezetését bízták rá Angliában. Véleménye szerint a globális világban vezetőnek lenni csak akkor szabad, ha az ember a saját bőrén is megtapasztalta a külföldi gondolkodásmódot, ezt a szemléletet kívánja hasznosítani a jövőben is a további munkáiban. "A világlátás egyben lehetőséget is teremt ahhoz, hogy az ember szabadon gondolkodjon, tisztelje a másik ember személyét és elfogadja a gondolatait."

Itt azonnal üzenhet alapítványunknak

Név *:
Telefon *:
E-mail *:
Üzenet *:

Az adatkezelésről bármikor jogosult tájékoztatást kérni, valamint az adatok helyesbítését avagy törlését igényelni a “21 Nő az egészségügyért” Alapítvány 1061 Budapest, Király u. 12. címére postai úton, avagy a kertesz.eva@21no.hu e-mail címre küldött levélben.

A csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező!

Találkozzunk a facebook-on is:

A portál motorja a projekto