Mentoráltak 2021

DIÁKOK

Nagy Dominik

Jókai Mór Gimnázium, Komárom

Nagy Dominik a komáromi Jókai Mór Gimnázium tanulója, mentora dr. Pozsgay Csilla, szakmai tanácsadója Kubányi Jolán dietetikus. Világméretű probléma a gyermekek elhízása, Dominik ennek az okairól, a megelőzés lehetőségeiről értekezik a prezentációjában. Míg 1970-ben a gyerekeknek "csupán" 5 százaléka volt túlsúlyos, addig mostanra ez a szám megsokszorozódott, ez pedig kihat a fiatalok mentális és fizikai egészségére is. Magyarországon is egyre komolyabb népegészségügyi probléma az elhízás, a lakosság 63 százalékát érinti ez a kérdés. Ez egy óriási szám, és az sem jó hír, hogy a magyarok az egész világon élen járnak az elhízás tekintetében. A Kubányi Jolán által hazai városokban is megvalósított GYERE program célja a gyermekek elhízásának a megállítása, a szüleik, valamint az iskolák bevonásával. A program néhány településen megvalósult és látható eredménnyel járt.

Tóth Kincső

Katona József Gimnázium, Kecskemét

Tóth Kincső a kecskeméti Katona József Gimnáziumba jár, mentora dr. Higyisán Ilona klinikai főgyógyszerész. Kincsőt nagyon érdekli a nők helyzete, így adta magét a téma, hogy prezentációjában az egészségügyben dolgozó hölgyek helyzetét mutatja be. A hazai egészségügyben dolgozók 70 százaléka nő, így nagyon fontos tudnunk, hogy érzik magukat. Többszázan töltötték ki a kérdőívet, ami alapján megtudhatjuk, hogy a válaszadók miért választották az egészségügyi pályát, de azt is, hogy mi okoz számukra leginkább nehézséget. Kincső a pályaválasztás előtt áll, azt is megkérdezte a kérdőívben, hogy egy fiatalnak miért lenne érdemes az egészségügyi pályát választani. Az biztos, hogy igen őszinte válaszokat kapott!

Szabó Dávid

Garay János Gimnázium, Szekszárd

Szabó Dávid Szekszárdról érkezett, a Garay János Gimnázium tanulója, mentora dr. Szökő Éva, a Semmelweis Egyetem professzora. Dávid gyógyszerész szeretne lenni, ezért jelentkezett 2021-ben a MentorProgramra. Önálló kérdőíves kutatása arról szól, hogy általában mit tudnak a nem egészségügyben dolgozók a gyógyszerészetről, a gyógyszerészek munkájáról, arról a sokféle választási lehetőségről, amely egy gyógyszerész előtt áll. Az előadás roppant izgalmas egyrészt a hiánypótló kérdőíves kutatás miatt, másrészt irányadó azon fiatalok számára, akik érdeklődnek a gyógyszerészet iránt.

Lutz Adrienn

Kodály Zoltán Gimnázium, Pécs 

Lutz Adrienn a pécsi Kodály Zoltán Gimnázium tanulója, mentora dr. Kaizer Zsuzsanna orvos és gyógyszerész. Önálló kutató munkát végzett, arra kereste a választ, hogy a betegek gyógyításában kik a legmeghatározóbb személyek. Adri SWOT analízis segítségével elemezte az egyes foglalkozáskörök előnyeit és nehézségeit. Pontos képet kapunk az egyes szakmákról, a család és a munka összeegyeztethetőségéről, s magáról a hazai egészségügyről. Három személyt és foglalkozáskört mutat be: dr. Balogh Szabó Dianna gyógyszerészt, dr. Varga Dávid orvost (neurológus), Varga Tóth Mária ápolót. A pályaválasztás előtt álló diákok számára nagyon hasznos információkat kapunk!

Tverdota Hanna Zsófia

Verseghy Ferenc Gimnázium, Szolnok

Tverdota Hanna Zsófia a szolnoki Verseghy Ferenc Gimnázium tanulója, mentora dr. Ilku Lívia jogász, gyógyszerész, a Richter Gyógyszergyár főmunkatársa. Előadása a jó prezentáció íratlan és írott szabályairól szól. A diákok, de tapasztalt szakemberek számára is roppant hasznos téma kitér a helyes nyelvhasználat, az előadói stílus, a választott prezentációs műfaj fontosságára, és arra is, hogy miért tilos sok szöveggel és számmal terhelni a hallgatóságot.

Morvai Eliza

Veres Péter Gimnázium, Békásmegyer

Morvai Eliza a Veres Péter Gimnázium (Békásmegyer) 11.-es diákja, mentora Kondorosi Éva kutató. Mivel Eliza elkötelezett környezet- és állatvédő, ezért nem csoda, ha prezentációja a húsmentes, avagy növényi alapú és szintetikus húsokról szól. Hús de mégsem? Megtudjuk, hogy miért érdemes megbarátkoznunk a húsokra emlékeztető ételekkel.

Murányi Lili

Széchenyi István Gimnázium, Dunaújváros

Dunaújvárosról érkezett Murányi Lili, aki nagyon szerencsésnek tartja magát azért, mert bejutott a MentorProgram 2021-be és mert dr. Nagy Anikó, a Heim Pál Gyermekkórház főigazgatója volt a mentora. Előadásából megtudhatjuk, hogy milyen tapasztalatokat szerzett a gyermekgyógyászatról és egy ilyen hatalmas kórház működéséről. A koronavírus miatt sok minden nem a megszokott módon működött, ez még különlegesebbé tette Lili élményeit.

Szloboda Sára

Bugát Pál Technikum, Székesfehérvár

Szloboda Sárát, a székesfehérvári Bugát Pál Technikum végzős tanulóját dr. Nagy Anikó, a budapesti Heim Pál Gyermekkórház főigazgatója mentorálta. A személyes támogatás része volt, hogy Sára bepillantást nyert az egyes osztályok napi életébe, s mint majd láthatjuk, a legkisebbekkel foglalkozhatott. Maradandó élményeiről szól a prezentációja.

Mihályevics Dóra

Leőwey Klára Gimnázium, Pécs

Mihályevics Dóra a pécsi Leőwey Klára Gimnáziumban tanul. Mindig érdekelte a biológia és a kémia és az egészségügy, ezért is jelentkezett a 21 Nő az egészségügyért alapítvány mentorprogramjára. A sok szakmai program után döntötte el, hogy leginkább a kórházi gyógyszerészet érdekli. Előadásában a 2021-es mentorév tapasztalatairól beszél.

Quán Thi Thu Huong

Budapest

Quán Thi Thu Huong Marina Budapesten tanul, mentora dr. Feller Antal, a Hungaropharma vezérigazgatója. Marina angol nyelvű előadása a HOME OFFICE, vagyis az otthonról végezhető munka, amely Magyarországon pont a világjárvány következtében terjedt el. Az izoláció, a munkahelyi interakció és a kommunikáció hiánya és a privát és munkahelyi életünk összehangolása sokak számára nehézzé tette a home office-t. Sok munkahely számára az volt a fő kérdés, hogy hogyan lehet motiválttá tenni a munkatársaikat. Hiszen a home office-nak számos előnye is van, amely kifejezetten a jobb és hatékonyabb munkavégzést segíti.

Harangozó Zsombor

Óbudai Árpád Gimnázium, Budapest 

Harangozó Zsombor az Óbudai Árpád Gimnázium tanulója, mentora Béres Klára, a Béres Gyógyszergyár kommunikációs igazgatója. Prezentációjában a generációk közötti különbségekkel foglalkozik. Különösen az érdekelte, hogy hogyan viszonyul az egészséghez a Z generáció, ők azok, akik 1997 és 2012 között születtek. A Z generációnak meg kell küzdenie a modern civilizációs problémákkal mint például az elhízás, a mozgáshiány következtében kialakult betegségek, de olyan komoly problémákkal is, mint a szorongás, a stressz, az izoláció. Zsombor foglalkozik a COVID-19 és a karantén hatásával is.

Molnár Gergely

Semmelweis Egyetem Bókay János Többcélú Szakképző Intézmény,

Budapest

Molnár Gergely Zoltán a Semmelweis Egyetem Bókay János Többcélú Szakképző Intézmény tanulója, mentora dr. Bittner Nóra onkológus, tüdőgyógyász, klinikai farmakológus. A több lenyűgöző videót is tartalmazó előadás a nemdohányzó fiatalok tüdődaganatos megbetegedéséről szól, elmagyarázva, hogy a daganatok általában miért alakulnak ki, hogy a szervezetünk hogyan védekezik a beteg sejtek ellen. A daganatok túlburjánzása ellen az orvostudomány többféle terápiát alkalmaz, Gergely ismert szakembereket: Bittner Nóra mellett Peták István nemzetközi hírű rákkutatót, Tőzsér Anikó pszichológust kérdezte a különböző módszerekről, valamint a daganatos betegek lelki felkészítéséről. Gergely prezentációját mindenkinek ajánljuk, aki a daganatokról, a tumorképző sejtekről, az immunrendszer működéséről, különösen a tüdődaganat kialakulásáról. 

Itt azonnal üzenhet alapítványunknak

Név *:
Telefon *:
E-mail *:
Üzenet *:

Az adatkezelésről bármikor jogosult tájékoztatást kérni, valamint az adatok helyesbítését avagy törlését igényelni a “21 Nő az egészségügyért” Alapítvány 1061 Budapest, Király u. 12. címére postai úton, avagy a kertesz.eva@21no.hu e-mail címre küldött levélben.

A csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező!

Találkozzunk a facebook-on is:

A portál motorja a projekto