Cseppben az életről - Exkluzív interjú Béres Klárával

Cseppben az életről - Exkluzív interjú Béres Klárával

A felénél tart az Duna Televízióban a Béres Józsefről szóló Cseppben az élet című 4 részből álló mini filmsorozat. Ennek kapcsán beszélgettünk Béres Klárával, a 21 nő egyikével.

Milyen érzés a képernyőn látni a család életének jeleneteit?

Egyszerre különleges és felemelő. Amikor a filmesek megkerestek azzal, hogy szeretnének apósom életéről egy valódi mozifilmet készíteni, ismert színészekkel, akkor ez az első pillanatban meglehetősen meseszerűnek tűnt, hiszen a mi mindennapi életünk része a „Béres történet”. De való igaz, a Béres-ügy, a 70-80-as évek már történelem, még akkor is, ha a miénk.

Mennyire különbözik a film és a valóság? Ilyen volt Béres József, mint amilyennek a film alapján látjuk?

Számunkra talán az volt legnehezebb, hogy el tudjunk vonatkoztatni a tényszerű valóságtól, hogy képesek legyünk valós alapokon nyugvó játékfilmként nézni a történéseket. Tudom, ez különösen hangzik tőlem, de a filmbéli Béres Józseftől nem várhatjuk el azt, hogy pontosan úgy mozogjon, úgy beszéljen, mint amilyennek mi ismertük apósomat. Megkönnyítette a helyzetünket, hogy jól ismertük a filmeseket, régóta benne élnek a történetünkben, Béres Józsefről korábban már készítettek dokumentumfilmet, dolgoztunk velük egy másik filmen is, teljes mértékben megbíztunk bennük. És kitűnő színészeket választottak!

Az első rész 1975-tel indul, amikor Béres Józsefet kuruzslás miatt letartóztatják. Ahogy láttam, nagyon odafigyeltek arra a film készítői, hogy minden részlet korhű legyen.

A film nem egyszerűen egy portré vagy családtörténet, messze túlmutat egy ember egyéni sorsán. A néző számára azért is sokat ad, mert hiteles kordokumentum a nem is olyan távoli múltból. Egy olyan korszakról szól, amiről még van élő tapasztalat és bőven kibeszélni való a jelenben. Egy félelmetes rendszerről, amellyel szembehelyezkedni csak egészen különleges erkölcsiséggel lehetett. Béres József ebben a világban képvisel veretes, példaadó értékeket, mégpedig magyar értékeket.A 70-es évektől óhatatlanul egy ország példaképévé vált, már akkor úgy emlegették, hogy „A Béres”. Ez kihat a jelenben is?

Minden embernek, minden nemzetnek szüksége van példaképekre. Fontosak a történelmi példaképek, a múltból való követendő példák, de nagyon jó, ha olyan példaképeket is találunk, akik a kortársaink. Velük könnyebb az azonosulás. Apósom ugyan már nincs közöttünk, de sok ember van, aki még személyesen ismerte őt, a kálváriáját, akik szurkoltak neki, és mindannak, amit képviselt. A filmforgatás során eljutottunk több helyszínre is. Csodálatos volt! Szinte lubickoltunk abban az érzésben, hogy láttuk a színészeken, mennyire átélik a szerepüket, milyen nagyon szeretik ezt a filmet, hogy közük van Béres Józsefhez. Talán ez is a titok része, ami az egész Béres történetet belengi, hogy mindenki szeretettel gondol rá. Ezt mi napi szinten megéljük a családommal.

Milyen élményt jelentett a Béres családnak a film?

Amikor elkészült az első két rész, a film alkotói meghívtak bennünket egy szűk körű vetítésre, a rendezők mellett csak ketten voltunk ott a férjemmel. Nem tudtuk, mi vár ránk, nagyon izgultunk. Megnéztük az első részt, nagyon meghatódtunk, aztán a másodikat. Amikor vége lett, nem tudtunk megszólalni. Hosszú percek teltek el így, néztünk magunk elé, s éreztem, hogy a férjem küszködik a könnyeivel. Ránéztem és csak annyit mondtam, hogy sírj nyugodtan. Mindannyian törölgettük a szemünket. Amikor a Duna Televízióban műsorra tűzték az első részt, a fiaméknál gyűltünk össze a családdal. Ugyan már láthattuk a teljes sorozatot, mégis fontos volt mindannyiunknak, hogy az országgal együtt éljük át újra az élményt. Mert a lelkek összeérnek! Valójában talán erről is szól a Béres, hogy együtt vagyunk, és valami pluszt kapunk abból, aminek az alapjait ő tette le, amit ő képviselt. S mi magunk is igyekszünk ezt vinni és ezt adni tovább.


Cseppben az élet - Béres József fordulatos életútjának lebilincselő története a Duna Televízióban 4 részben, legközelebb a 3. rész látható 20.30-tól április 6-án.

A sorozat részei adás után visszanézhetők a Médiaklikk oldalán.

« Vissza

Dátum:
2019.04.03.

Itt azonnal üzenhet alapítványunknak

Név *:
Telefon *:
E-mail *:
Üzenet *:

Az adatkezelésről bármikor jogosult tájékoztatást kérni, valamint az adatok helyesbítését avagy törlését igényelni a “21 Nő az egészségügyért” Alapítvány 1061 Budapest, Király u. 12. címére postai úton, avagy a kertesz.eva@21no.hu e-mail címre küldött levélben.

A csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező!

Találkozzunk a facebook-on is:

A portál motorja a projekto