WHO konferencia

WHO konferencia

"Az Egészségügyi Világszervezet támogatásával egy jobb, méltányosabb és fenntartható európai egészségügyért" című konferencia Budapesten.

Az 1948-ban megalapított Egészségügyi Világszervezet (WHO) 70. születésnapját ünnepli 2018-ban. Ez az évforduló nemcsak a WHO betegségmegelőzési vagy betegség felszámolási tevékenységeiben elért eredményei miatt mérföldkő, hanem egyben paradigmaváltás is a jobb egészségi minőség, a méltányosabb és teljesebb univerzális egészségügyi lefedettség irányába.

Európa méltán lehet büszke az utóbbi években elért eredményeire, amelyek a kitartó elkötelezettséggel párosulva lehetővé teszik, hogy az elfogadott politikai irányoknak megfelelően a várható egészséges élettartam növelésében és az idő előtti elhalálozás csökkentésében további eredményeket érjen el.

Magyarországon a WHO szakpolitikai párbeszédet és technikai együttműködést alakított ki politikai és intézményi szinten is olyan területeken például, mint a népegészségügyi szakpolitikák formálása és az egészség társadalmi meghatározóit érintő, a megelőzést hangsúlyozó programok. Kiemelten foglalkozott az olyan kérdésekkel, mint a dohányzás elleni küzdelem, az egészséges táplálkozás, az irányítás, az egészségügyi rendszerek és az egészségügyi finanszírozás erősítése, a fertőző betegségek megelőzése és ellenőrzése, a nemzeti immunizációs program sikereinek megőrzése a Nemzetközi Egészségügyi Rendszabályok alá tartozó alapkapacitások erősítésével. A Kormány mandátumának megújításával lehetővé vált olyan hosszú távú prioritások kitűzése is, mint például a népegészségügy előtt álló kihívások és az egészségügy társadalmi meghatározóinak kezelése.

A WHO 70. születésnapjának megünneplése, továbbá a WHO és a Magyarország közötti együttműködés fő elemeinek hangsúlyozása érdekében egy rendezvény megszervezésére kerül sor 2018. október 18-án, Budapesten, amelyen a WHO igazgatói, kiemelkedő európai egészségügyi szakemberek, a magyar Kormány, illetve partnerei és intézményei magas rangú tisztviselői vesznek részt. A megemlékezésre meghívottak között szerepelnek továbbá a Visegrádi Négyek egészségügyi minisztériumainak képviselői is, a további együttműködés elősegítése, az országok közötti szinergiák számba vétele és erősítése céljából az egészségügyi innováció és reform területén.

A megemlékezés témája “Az Egészségügyi Világszervezet támogatásával egy jobb, méltányosabb és fenntartható európai egészségügyért” összhangban a Regionális Bizottság 2018. szeptember 17-20. között Rómában megtartott 68. ülésszakán kitűzött prioritásokkal, a WHO új, 13. Általános Munkaprogramjával, az SDG agendával, a Health 2020 jövőképével és az Egészséges Magyarországért program céljaival.

Az ünnepség célja, hogy konzultációs lehetőséget teremtsen a Visegrádi Négyek egészségügyi szektorának képviselői, a WHO fő partnerei, a magyar kormányzati szektor és intézményrendszer, valamint a WHO más magyarországi partnereinek képviselői között, mint például az ENSZ ügynökségek, egyetemek, WHO együttműködő központok.

Az esemény fő törekvése, hogy az előadások útján információkat osszon meg az elfogadott prioritásokról és konszenzust teremtsen, támogatást biztosítson az egészséges és a jobban teljesítő Magyarország érdekében tett intézkedések céljai iránt, kiemelve az egészségügyi ellátáshoz való univerzális hozzáférés magyarországi biztosítását, vagyis a népegészségügyi beavatkozások kiterjesztését, az egészség területén mutatkozó egyenlőtlenségek társadalmi meghatározókon keresztüli kezelését, a költségteher elleni védelem megteremtését a magyar lakosság egészsége érdekében.

« Vissza

A program megvalósulásának helye:
Budapest
Dátum:
2018.10.18.

Itt azonnal üzenhet alapítványunknak

Név *:
Telefon *:
E-mail *:
Üzenet *:

Az adatkezelésről bármikor jogosult tájékoztatást kérni, valamint az adatok helyesbítését avagy törlését igényelni a “21 Nő az egészségügyért” Alapítvány 1061 Budapest, Király u. 12. címére postai úton, avagy a kertesz.eva@21no.hu e-mail címre küldött levélben.

A csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező!

Találkozzunk a facebook-on is:

A portál motorja a projekto