Hétpettyes Katicák

Óvodások
Általános iskolások
Kategória: Gyógyulás
Hétpettyes Katicák

A cukorbetegek száma ebben az évszázadban drámaian emelkedik, korunk legveszélyesebb, nem ragályos fertőző betegségeként tartják számon. Szomorú tény, hogy a betegség a gyermekek körében is terjed, Magyarországon a legóvatosabb becslések szerint jelenleg 6000 a 18 év alatti cukorbetegek száma.

Attól a perctől, hogy megszületett a diagnózis, minden megváltozik egy család életében, onnantól szigorúan beépül az életükbe a napi gyógyszeradag, az injekció, a fegyelmezett diéta, a rendszeres vércukor ellenőrzés. A családok, különösen az első hónapokban rendkívül nehezen élik meg a változást, de még évek múltán is kilátástalannak érzik a helyzetüket, s arról számolnak be, hogy egyedül vannak a gondjaikkal. A gyermekek ellátása aktív, folyamatos kapcsolatot, összehangolt munkát igényel. Erre a komplex csapatmunkára mutat kiváló példát dr. H. Nagy Katalin, a Békés megyei Központi Kórház Gyermekdiabétesz gondozó vezető főorvosa és a mellette álló szakemberekből álló csapat. Jelképük a hétpettyes katicabogár, amely annak a vérparaméternek a 7%-os értékére utal, amely a szövődménymentes felnőttkornak a záloga, a jó anyagcsere-állapot jelzője. Hétpettyesnek lenni a legtöbb gyerek számára természetes, a cukorbeteg gyerekeknek azonban kiváltságos állapot, a gyógyulás jele. A katica szimbólum pedig arra emlékeztet, hogy a kedves játékosság a legnehezebb pillanatokban is segítséget jelent a gyereknek és a szüleinek egyaránt.

A betegség korai felismerése meghatározó a gyógyulás szempontjából, ezért 2015-től a kezdeményezésükre önálló kurzus indult a szarvasi Gál Ferenc Főiskolán “Gyermekközösségekben előforduló kórképek felismerése és ellátása” címmel, leendő óvónők és tanítónők számára. A csapat tudományos tevékenységéről számos cikk jelent meg hazai és nemzetközi szakmai folyóiratokban.

« Vissza

A program szakmai vezetője:
dr. H. Nagy Katalin

Itt azonnal üzenhet alapítványunknak

Név *:
Telefon *:
E-mail *:
Üzenet *:

Az adatkezelésről bármikor jogosult tájékoztatást kérni, valamint az adatok helyesbítését avagy törlését igényelni a “21 Nő az egészségügyért” Alapítvány 1061 Budapest, Király u. 12. címére postai úton, avagy a kertesz.eva@21no.hu e-mail címre küldött levélben.

A csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező!

Találkozzunk a facebook-on is:

A portál motorja a projekto