KalóriaBázis 2020

Felnőttek
Kategória: Prevenció
KalóriaBázis 2020

Magyar Máté közgazdász 7 éve hozta létre a Kalóriabázis nevű portált, amely a tudatos táplálkozás megtanulásában nyújt segítséget. Az oldal annak az egyszerű tételnek a gyakorlati megvalósítása, amely kimondja: „Ha több kalóriát égetsz el, mint amennyit beviszel, akkor fogyni fogsz!”

A portálnak jelenleg több mint 640.000 regisztrált tagja van, naponta kb 3.000 aktív felhasználóval, ők azok, akik rögzítik azon a bizonyos napon, hogy mit fogyasztottak és mit mozogtak. A kereshető ételek száma 151 327, ott grammra/szeletre/ literre stb... lebontva írhatják be, hogy mit fogyasztottak a napnak melyik szakában.

A legtöbben azért regisztrálnak az oldalra, mert fogyni szeretnének. Az étkezést és a fogyást napi adatokra lebontva követheti a felhasználó. A tagok összfogyása: 2 177 840kg. Ez valamivel több mint 3kg fogyás/fő, amely a szakemberek szerint már komoly javulást eredményezhet az egészségben.

A Kalóriabázis Facebook oldalán minden héten van 1-2 történet, amelyet a felhasználók osztanak meg, és beszámolnak sikeres fogyásukról (sokszor 40-50 kg fogyásról), sportról, hiszen jellemzően a helyes táplálkozás és a mozgás együtt hozza el a várt eredményt.

21NŐ: SZERINTED LEHET-E A KALÓRIABÁZIST ÉLETMÓD TANÁCSADÓ KÖZPONTNAK TEKINTENI?

Magyar Máté: Jobb megközelítésnek érzem úgy tekinteni rá, mint egy tükörre. Ha az ember látja és érti, hogy mit tesz a szervezetével, akkor már nem külső hatásként kell számára egy olyan valamit elfogadtatni, amit nem ért, hanem ő maga fogja megkeresni az utat abban a formában, ahogy ő azt meg tudja valósítani. Ha például én már tudom, hogy egy piros labda kell a boldogságomhoz, az már sokkal nagyobb előrelépés, mintha különböző tanácsokra hallgatnék.

ALKOTÓKÉNT MI A CÉLOD A KALÓRIABÁZISSAL?

A legnagyobb és legteljesebb élménynek azt érzem, amikor egy feladatot a lehető legjobban meg tudok oldani. Ha a jelen pillanatra figyelünk, az az egyetlen út a boldogsághoz és ez nem azon múlik, hogy mit csinál az ember. Ha valakinek az a feladata, hogy az utcát takarítsa, az nálam ugyanolyan értékű munka. Bármit lehet munkaként és szenvedésként megélni vagy megtalálni benne a beteljesedés érzését. Ha egyetlen célt kell kiemelni, akkor azt mondanám, hogy ezt szeretném minél többször megélni a jelenben a beteljesedést és minél kevesebbet foglalkozni a múlttal és jövővel.

KIKNEK AJÁNLOD EZT A PLATFORMOT?

A KalóriaBázis egy eszköz, aminek hatékonysága azon múlik, aki használja. Kinek ajánlunk egy kalapácsot? Lehet, hogy rá tudok valakit beszélni, hogy vegyen meg egyet, de az ott fog állni a sufniban. Ugyanakkor, ha valakinek szüksége van kalapácsra, akkor ehhez hasonlóan megtalál minket. Sokszor előfordul, hogy egy probléma megoldására keresünk eszközt/szoftvert, de valahogy pont azt nem tudja az eszköz, amit kéne. Én azt szeretném, ha valaki egy ilyen alkalmazást keres, akkor pont azt kapja meg tőle amire szüksége van.


VANNAK-E OLYAN KIEMELKEDŐ EGYÉNI TÖRTÉNETEK, AMELYEK A TOVÁBBI MUNKÁDBAN MOTIVÁCIÓT JELENTENEK? 

Sok hihetetlen történetet kapok. Egyetlen fogyás sikersztorit sem tudok faarccal végigolvasni: bár mind egy-egy ember saját sikerélménye, de amikor valaki elküldi nekem, akkor átélem az örömét én is. Azt hiszem, az én munkámnak ez egy nagyon szerencsés ajándéka. A legmegérintőbb történet az volt, amikor egyik felhasználónál súlyos betegséget (DLBCL) diagnosztizáltak, rettentően lecsökkent a testsúlya, fél-1 évet jósoltak neki. Azon múlott az élete, hogy fél év alatt, a kezelések közben meg tud e hízni. Ő ebben a helyzetben a KalóriaBázist választotta. A féléves kezelés végére sikerült felszednie a tervezett kilókat, és teljes remissziót (daganat eltűnését) állapítottak meg nála. Az a dolog, ami nekem csupán a munkám és "játszóasztalom", számára egészen más minőséget jelentett: az életét tette rá nap mint nap. Ez a kontraszt számomra egyszerűen felfoghatatlan és annyira megtisztelő, hogy úgy érzem ez volt a munkám legnagyobb elismerése valaha... az én Oscar-díjam.

MIT ÜZENSZ A MAGYAR LAKOSSÁGNAK 2021-RE AZ EGÉSZSÉGRŐL?

Erre nem érzem magam feljogosítva, de szívesen mesélek arról, ami nekem bevált. Minél inkább az adott pillanatra figyelünk, annál kevesebbet fogunk aggódni és ilyenkor valahogy a semmiből bukkannak elő a lehetőségek. Az élet olyan, mintha egy aranybányában sétálnánk, de valamiért mindig csak a messzi sötétbe tekintgetünk előre-hátra, miközben ropog a lábunk alatt az arany. Nem üzennék semmi mást, csak azt, hogy nézzünk a lábunk elé! Az egészségünkért vagy bármi másért is ezzel tehetjük a legtöbbet.

« Vissza

A program szakmai vezetője:
Magyar Máté
Kapcsolattartó:
Magyar Máté
E-mail:
info@kaloriabazis.hu
További információ a programról:
https://kaloriabazis.hu/#

Itt azonnal üzenhet alapítványunknak

Név *:
Telefon *:
E-mail *:
Üzenet *:

Az adatkezelésről bármikor jogosult tájékoztatást kérni, valamint az adatok helyesbítését avagy törlését igényelni a “21 Nő az egészségügyért” Alapítvány 1061 Budapest, Király u. 12. címére postai úton, avagy a kertesz.eva@21no.hu e-mail címre küldött levélben.

A csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező!

Találkozzunk a facebook-on is:

A portál motorja a projekto