OkosDoboz - Itt a Digitális Egészségkönyv!

Kategória: Edukáció
OkosDoboz - Itt a Digitális Egészségkönyv!

Az OkosDoboz alkotói új fejlesztést tettek közzé Digitális Egészségkönyv néven. Ezzel az új tananyaggal kapcsolatban kérdeztük a projekt mögött álló Wizper Kft. ügyvezetőjét, Szűcs Dórát.

Milyen tanulási igényei vannak ma a középiskolásoknak?

Javasolt interaktív tartalmakkal támogatni a tanulásukat, mert így az általuk aktívan használt online környezetben sokkal hatékonyabban tanulhatnak, mint a hagyományos tankönyvekből. A itt alkalmazott ismereti elemek, vizuális támogatás, videók, interaktív, akár játékos tartalmak könnyebben feldogozhatóvá teszik számukra a tananyagot.

Ez az eszköz mit tanít meg nekik? 

Az új Digitális Egészségkönyv az emberi test biológiáját és az ahhoz kapcsolódó egészségnevelési ismereteket dolgozza fel. A biológia rész a jelenlegi 8. osztályban tanított tananyagra épül, míg az egészségnevelési rész olyan alapismerteket tanít meg, melyek jelenleg hiányoznak a hatályban lévő NAT-ból és kerettantervekből. Az eszköz továbbá támogatja az egyéni tanulást, fejlesztést és felzárkóztatást is.

A sok középiskolai tananyag közül miért éppen egészségkönyvet írtatok? 

Nagy hiányosságot érzünk az egészségnevelés területén a közoktatásban. Míg bizonyos tantárgyakban (környezetismeret, természetismeret, biológia, testnevelés) és az osztályfőnöki órákon szórványosan megjelenik a téma, a könyv megjelenése előtt nem volt elérhető egységes egészségnevelési tananyag sem offline sem pedig online formában. Ezt a hiányt kívántuk betölteni új digitális-interaktív tankönyvünkkel.

Hogyan épül fel a rendszer?

 A Digitális Egészségkönyv 3 fő tartalmi típusra bontható:

150 db illusztrált dia, mely a biológia ismerteket dolgozza fel - ezeket további magyarázó ábrák és fogalomtár támogatja.

100 db 2 perces egyedi grafikával készült egészségnevelési témaköröket feldolgozó animáció.

És közel 900 db interaktív grafikus feladat, melyek a diákon, illetve az animációkon megtalálható ismerteket kérik számon, gyakoroltatják.

A rendszerben egy adaptív algoritmus támogatásával működő Digitális tanár modul is beépítésre került. A  Digitális tanár a diákok egyéni tudásszintjéhez, eredményeihez illeszkedve segíti a tananyag elsajátítását.

Ha valaki a Digitális Egészségkönyv minden kérdésére tudja a választ, akkor felveszik az orvosi egyetemre? 

Valószínűleg nem, hisz ahhoz a biológia többi területének tanulmányozása, illetve a kémia magas szintű ismerete is szükséges. Viszont, ha az összes kérdésre jól válaszol, akkor biztos lehet benne, hogy az iskolai dolgozatokon jó eredményt ér el. Ezt személyes tapasztalatból mondhatom, családon belül teszteltük a rendszert.

Felnőtteknek nem kellene egy alapképzés, ha már ennyire az egészség került a fókuszba? 

A digitális tankönyvben található egészségnevelési tartalmak a szölőknek is nagyon hasznosak. Reméljük, hogy mind a tankönyvet, mind pedig a www.okosdoboz.hu oldalunkon található többi, összesen 160 egészségnevelési videót a gyerekek a szüleiknek is megmutatják. Más, a felnőtteket célzó fejlesztéseinkben ismeretterjesztő cikkek, tudásfelmérő tartalmak segítségével törekszünk a felnőtt lakosság edukálására is. Hogy mindez milyen felnőtt alapképzésbe építhető be, ahhoz további partnerekkel történő együtt gondolkodásra, projektekre és kezdeményezésekre van szükség.

Gratulálunk a készítőknek, az OkosDobozban eddig több mint 10 millió feladatot oldottak meg a gyerekek.

Korábbi cikkünk az OkosDobozról.

Facebook oldaluk

Honlapjuk

« Vissza

A program szakmai vezetője:
Szűcs Dóra
E-mail:
szucs.dora@wizper.hu

Itt azonnal üzenhet alapítványunknak

Név *:
Telefon *:
E-mail *:
Üzenet *:

Az adatkezelésről bármikor jogosult tájékoztatást kérni, valamint az adatok helyesbítését avagy törlését igényelni a “21 Nő az egészségügyért” Alapítvány 1061 Budapest, Király u. 12. címére postai úton, avagy a kertesz.eva@21no.hu e-mail címre küldött levélben.

A csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező!

Találkozzunk a facebook-on is:

A portál motorja a projekto