5 éves a KórházSuli!

Kórházsuli
Kategória: Gyógyulás
5 éves a KórházSuli!

És ebből a jeles alkalomból összehívtak egy sajtó reggelit, hogy még többen szerezzenek tudomást róluk és munkájukról. Természetesen mi is elmentünk megnézni őket, hogy kicsit együtt ünnepeljük ezt a az évfordulót védjegyes csapatunkkal.

Öt éve valósult meg Tóthné Almássy Monika ötlete, ami arra irányult, hogy hídat képezzen az iskolák és a kórházak között. Akkor a Heim Pál Gyermekkórház Onkológiai osztályán dolgozva szembesült azzal a problémával, hogy a tartósan beteg gyerekek teljesen kiszakadnak korábbi környezetükből, nem tudnak tanulni, lemaradnak, és ez azzal jár, hogy már gyógyultan sem képesek visszatérni az iskolapadba. Ez óriási terhet ró a gyerekre, családra, intézményekre. A KórházSuli Alapítvány ennek a problémának a megoldására született.

Ez a probléma nagyságrendileg 1000 gyereket érint az országban. A tavalyi évben már 120 beteg gyereket sikerült 250 segítő közreműködésével tanítani. A dolog úgy működik, hogy a szülők vagy a kórházban dolgozó személyzet jelentkezik az alapítványnál, hogy lenne egy gyerek, akivel foglalkozni kellene. Az alapítvány felveszi a kapcsolatot a családdal, találkoznak és megbeszélik, hogy miben van szükségük segítségre. Ilyenkor általában tantárgyak kerülnek megnevezésre, esetleg érettségire, záróvizsgákra való felkészülés a cél. Az alapítvány pedig a segítői közül megkeresi azt, aki szívesen vállalná annak a gyereknek a “korrepetálását”. Egy segített gyerekre több segítő jut általában, hiszen különböző tantárgyak tanítására lehet szükség. A segített és segítő között heti kapcsolat van. Van, aki skype-on tud tanítani, van, aki személyesen is jelen tud lenni a tanuló életében. A kapcsolatot az egyetemisták tartják a kis betegekkel, a középiskolások az interaktív tananyagot fejlesztik neki személyre szabottan. “Tudjuk, mi az érdeklődése az adott gyereknek, és ezt mindig belecsempésszük a tananyagba, hogy élvezhetőbb legyen” - mesélik az Eötvös József Gimnáziumba járó segítők.

Berczelédi Réka, szintén alapító tagja a KórházSuli Alapítványnak. Ő az Eötvösben tanár, aki öt évvel ezelőtt azt a feladatot kapta a suliban, hogy feleljen a gyerekek kötelező önkéntes munkájáért. "Akkor az volt a célom, hogy kimozdítsam a gyerekeket ebből az elit könyezetből, és találkozzanak az igazi élettel, benne igazi problémákkal" - emlékszik vissza Réka. Ez a fajta önkéntes munka nem csak a segített félnek jó, Réka szerint az önkéntesek is rengeteget tanulnak, fejlődnek a munka során, és tetemes mennyiségű önismeretre tesznek szert. “Remek lehetőség ez a tanárszakos egyetemistáknak is, akik amúgy csak az ötödik év végén találkoznának először diákokkal. A Kórház Suli keretein belül ezt már az első egyetemi éveikben megtehetik, gyakorlatot szerezhetnek” - állítja a tanárnő.

Dr. Velkey György a Bethesda Gyermekkórház főigazgatója szerint pedig ez a program a kórházaknak tesz a legjobbat. Szerinte az egészségügy és az oktatási rendszer feladata lenne visszaterelni ezeket a hosszú ideig beteg gyerekeket az életbe, és ezt a feladatot most helyettük a KórházSuli végzi el, ráadásul remekül. "Megfogja őket az, hogy más gyerekektől tanulhatnak, és hogy olyan modern technológiát alkalmaznak a tananyag átadására, ami leköti a figyelmüket" - lelkendezik a kórházigazgató.

Egy újabb komoly feladat vár az alapítványra. Szeretnének felkészíteni a fogadó környezetet, azaz az iskolákat, a tanárokat a hosszú betegség miatt hiányzó gyerekek visszafogadására. Jelenleg ehhez készítenek anyagokat.

Az 5. évfordulón nagyköveteket is választottak maguknak az alapítvány tagjai. Egyikük Mészáros Attila lett, a Telenor vállalati kommunikációs igazgatója, aki eddig is teljes mellszélességgel a KórházSuli mögött állt. A másikuk pedig Farkasházi Réka színésznő lett, aki a délutáni Kapcsolat című kiállítást nyitja meg az Eötvös Gimnáziumban. Erre a kiállításra minden évben gyógyuló gyerekek és a suli diákjai készítenek képeket.

A szervezet továbbra is várja a segítségre szoruló gyógyuló gyerekek és segítőik (középiskolás és egyetemista diákok) jelentkezését. Járjatok ti is a KórházSuliba!

« Vissza

Dátum:
2019.03.29.
A program szakmai vezetője:
Tóthné Tamási Mónika, Berczelédi Réka
Kapcsolattartó:
Tóthné Tamási Mónika
E-mail:
info@korhazsuli.com
További információ a programról:
http://korhazsuli.com/
Az emberek jók, csak kell nekik mutatni valamit, aminek értelme van!

Az emberek jók, csak kell nekik mutatni valamit, aminek értelme van!

Kórházsuli

A KórházSuli kerekasztalánál a beteg gyerekek tanítását megszervező civil mozgalom két mozgatórugójával és a budapesti Eötvös József Gimnázium diákjaival, vagy ahogyan ők nevezik magukat, a Kommandósokkal beszélgettünk arról, hogy hogyan változtatta meg az életüket a távolból az a sok beteg gyerek, akikért dolgoznak.

Ismeretlen ismerősök

Ismeretlen ismerősök

Kórházsuli

A KórházSuli diák önkéntesei 14-18 évesek, a kért tananyagokat feldolgozzák, s mindent elkövetnek, hogy érdekessé is tegyék. A kórházban fekvő gyermekeknek pedig az a feladatuk, hogy ne maradjanak le a tanulásban a kortársaiktól, ebben a tananyagon kívül kapnak segítséget egyetemistáktól, akikkel Skype-on vagy akár személyesen is találkoznak. Habár a középiskolások és a beteg gyermekek gyakran hónapokig kapcsolatban vannak, nem ismerik egymást, sem egymás email címét, telefonszámát. Viszont üzennek egymásnak, a személyes kapcsolatról nem akarnak lemondani.

Ki van a másik oldalon?

Ki van a másik oldalon?

Kórházsuli

Az Eötvös József Gimnázium diákjai sosem találkoznak azokkal a gyerekekkel, akiknek tananyagokat fejlesztenek. Egészen kevés információt tudnak beteg kortársaikról, nem tudják, hogy mi a betegsége, de azt tudják, hogy mi a hobbija. Nem tudják, hogy meddig kell kórházban maradnia, de azt igen, hogy milyen filmet szeret nézni, milyen zenét szeret hallgatni. S ha kiderül, hogy a másik oldalon egy Star Wars rajongó van, biztosan bekerül a tananyagba egy kis üzenet, de legalábbis egy kép Darth Vadertől vagy Luke Skywalkertól.

Itt azonnal üzenhet alapítványunknak

Név *:
Telefon *:
E-mail *:
Üzenet *:

Az adatkezelésről bármikor jogosult tájékoztatást kérni, valamint az adatok helyesbítését avagy törlését igényelni a “21 Nő az egészségügyért” Alapítvány 1061 Budapest, Király u. 12. címére postai úton, avagy a kertesz.eva@21no.hu e-mail címre küldött levélben.

A csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező!

Találkozzunk a facebook-on is:

A portál motorja a projekto