Mit üzen Semmelweis Ignác a 21. századnak?

Mit üzen Semmelweis Ignác a 21. századnak?

A 2018-ban még mindig van mit tanulni a legismertebb magyar orvostól, akit az anyák megmentőjeként ismernek az egész világon. • Jakab Zsuzsanna, a WHO európai regionális igazgatója nemrégiben Budapesten tartott beszédében hangsúlyozta a 200 éve született Semmelweis Ignác munkájának aktualitását. • Hegedűs Zsolt ortopéd sebész arra biztatja kollégáit és a betegeket is, hogy vállaljanak felelősséget együtt a gyógyulás érdekében – igen, a kézfertőtlenítéssel! • Miniszteri rendelet a kórházi fertőzések megelőzéséről

Semmelweis Ignác születésének napját ünnepeljük, s vele együtt az orvostudomány fejlődését, a felfedezést, amely emberek millióinak életét mentette meg, s menti meg ma is. Az anyák megmentőjeként ismert orvos több életet mentett, mint bármelyik elődje, ezért az ő neve a világon mindenhol összekapcsolódik mindazzal, ami az orvosi hivatást, a gondos gyógyítást és a tudomány fejlődését jelenti. Ma azt mondanánk: szakértelem, minőség, innováció. 2018 arra tanít bennünket, hogy van mit tanulni a 200 éve született orvostól.

 

Jakab Zsuzsanna, a WHO európai régiójának az elnöke Budapesten, a Magyar Tudományos Akadémián, a Semmelweis Ignác-emlékév nyitónapján elmondott  beszédében arra hívja fel a figyelmet, hogy Semmelweis Ignác munkássága, sőt személyes története számos aktuális üzenetet hordoz. Még mindig megoldásra vár sok olyan egészségügyi és közegészségügyi probléma, amely nap mint nap szedi áldozatait az egész világon. A kórházi fertőzések, az antimikrobiális rezisztencia, a kéz higiéniája, a tiszta víz és a minden embernek járó egyetemes egészségügyi ellátás - egytől egyik korunk legfontosabb kihívásai!

 

Jakab Zsuzsanna,  a WHO európai régiójának az elnöke

Jakab Zsuzsanna,  a WHO európai régiójának az elnöke

„Nincs olyan ország, ahol ne fordulna elő kórházi fertőzés, ez alól a legfejlettebb országok egészségügyi rendszerei sem jelentenek kivételt. Európában évente 4,5 millió beteg fertőződik meg a különböző kórházakban, 37 ezren a fertőzés következtében halnak meg.”- sorolja a megdöbbentő adatokat Jakab Zsuzsanna. A kórházban elkapott fertőzések súlyos gazdasági terhet jelentenek az európai régióban, a legóvatosabb becslések szerint is mintegy 7 milliárd Euro plusz költséggel kell számolni. A hatékony fertőzésmegelőző és kontrolláló programok ezeknek az arányoknak több mint 30% -os csökkenését eredményezik, pusztán a kézhigiéniai gyakorlat javítása 50% -kal csökkenti a kórokozók átadását. A megelőzést szolgáló programok összköltsége eltörpül a fertőzések következményei mellett. A hatékony megelőzés és a következetes ellenőrzés sokezer ember életét menthet meg, segítségével csökken az emberi szenvedés, s ezzel együtt kisebbek lesznek a gazdasági terhek és az antimikrobiális rezisztencia (AMR). A  WHO európai régiójának az elnöke szerint ez Semmelweis Ignác üzenete a mának.

 

Az antimikrobiális rezisztencia világméretű közegészség-védelmi probléma, a szakemberek szerint minden egyes megakadályozott fertőzés eggyel kevesebb antibiotikummal történő kezelést jelent. A probléma gyökere itt is a megfelelő kézhigiénia hiánya. Látszólag nincs más dolga teház az egészségügynek, mint Semmelweis valódi örököseként eljárni a fertőzésekkel szemben. „A jó hír az, hogy szinte minden ország rendelkezik IPC nemzeti programmal, és szinte minden kórházban működik a fertőzés-ellenőrzés. Az viszont már kevésbé jó, hogy számos probléma van az ellenőrzéssel - összegzi az elmúlt év tapasztalatait a WHO európai vezetője. A cél az, hogy az egészségügyben dolgozó szakemberek betartsák a kézhigiénés szabályokat és kizárólag fertőtlenített kézzel nyúljanak a betegekhez. A felmérések szerint a kórházi dolgozók a szabályoknak kevesebb mint felét tartják be, s nem azért, mert az felelőtlenek lennének, sajnos sokszor a megfelelő körülmények sem adottak.  Hát ez az, amin változtatni kell, így lehetünk csak Semmelweis Ignác méltó örökösei. ”

 

Hegedűs Zsolt ortopéd sebész arra biztatja a betegeket, hogy nyugodtan kérdezzék meg az orvosuktól, hogy mosott-e kezet a vizsgálat előtt. A kórházi fertőzések jelentős többsége megelőzhető, s a megelőzésben kulcsfontosságú a megfelelő kézfertőtlenítés. A Jobbulást! Alapítvány alapító tagjaként azért dolgozik, hogy a hazai kórházakban minden betegellátási pontra kerüljön alkoholos fertőtlenítő. Eddig több mint 2 millió forint adományból vásároltak fertőtlenítőt, s adták át a programban együttműködő egészségügyi szolgáltatónak. „A betegek felvilágosítása kiváló cél és hasznos, ha a szakemberek partnereiként bizonyos felhatalmazásokat kapnak, ahogyan ezt a WHO is szorgalmazza, de a változást az egészségügyi dolgozók között kell elindítani megfelelő oktatással, kommunikációs tréninggel. Alapítványunk egyszerre szólítja meg egyrészt a betegeket, másrészt az ápolókat, orvosokat. Egymás közötti párbeszédük életeket menthet, és ez a lényeg! Reméljük, hogy komoly gyakorlati jelentősége lesz annak, hogy a Kásler Miklós vezette EMMI első intézkedései között szerepel a kórházi fertőzések megelőzésével kapcsolatos miniszteri rendelet kiadása. A részleteket ugyan még nem ismerjük, de kíváncsian várjuk!”

« Vissza

Dátum:
2018.07.03.

Itt azonnal üzenhet alapítványunknak

Név *:
Telefon *:
E-mail *:
Üzenet *:

Az adatkezelésről bármikor jogosult tájékoztatást kérni, valamint az adatok helyesbítését avagy törlését igényelni a “21 Nő az egészségügyért” Alapítvány 1061 Budapest, Király u. 12. címére postai úton, avagy a kertesz.eva@21no.hu e-mail címre küldött levélben.

A csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező!

Találkozzunk a facebook-on is:

A portál motorja a projekto