Ködpiszkáló.blog.hu

Felnőttek
Időskorúak
1 kapcsolódó cikk
Kategória: Edukáció
Ködpiszkáló.blog.hu

Dr. Csupor Dezső gyógyszerész blogjában arra a feladatra vállalkozott, hogy eloszlassa a gyógynövények és gyógyhatású készítmények, módszerek körüli mítoszokat. Egy-egy szer vagy módszer működik vagy sem? Erre ad választ kollégáival közérthető nyelven.

Gyógynövények, különböző gyógyhatású készítmények - megannyi mítosz lengi körül őket, amelyek jó része valljuk be, hamis illúzió. Eladni a reményt, hogy ettől majd meggyógyulunk, amely majd megoldást ad problémáinkra. De honnan is tudhatjuk, mi a talmi és mi a valós?  Jó lenne – ködszurkálóként – fényt hasítani, de legalább agresszív kérdőjeleket vésni ebbe a szélcsendes káoszba. Ezzel a Latinovits Zoltán idézettel nyitja dr. Csupor Dezső az ehhez hasonló indíttatásból indított Ködpiszkáló blogját. A gyógyszerésztudományi kar egyetemi docense, dékánhelyettese. 

Rendszeres blogbejegyzéseiben számos alternatív gyógyászati módszerről és annak értékeléséről olvashatunk, amit azért indított, hogy valóban kis fényt hasítson a gyógyítónak nevezett eljárások, készítmények tengerében. Az írások nagy részét azonban nem csupán orvosok és gyógyszerészek olvassák, hanem a tudományok egyéb szakemberei is (biológusok, vegyészek), sőt a szerző közérthető stílusának köszönhetően a laikus olvasóközönség is szívesen böngészi ezt az oldalt. Emellett adatbázist épített, amelyben növényi eredetű gyógytermékek alkalmazásáról a leghasznosabb információk elérhetővé válnak egyetlen kattintással. Az adatbázis igazi értéke, hogy az összetevők nevére kattintva megismerhetőek a gyógynövényekkel kapcsolatos lényegesebb tudnivalók, közérthetően megírt gyógynövény-ismertetések. Áttekintést nyújt egy adott panasz kezelésére használható vagy egy bizonyos gyógynövényt tartalmazó termékekről, és a betegtájékoztatónál bővebb háttér-információt biztosít a termékek előállítására felhasznált növényi alapanyagokról.

Csupor Dezső arra vállalkozott, hogy kollégáival megvizsgál minden olyan forgalomban lévő, vagy bármely úton a lakossághoz, a patikákba, vagy különböző felületen reklámozott készítményt, amelynek gyógyhatást tulajdonítanak. Hogy segít eligazodni. Hogy leleplezze a hamis illúziókat, de megmutassa, mi az, ami valóban igaz. 

« Vissza

A program szakmai vezetője:
Dr. Csupor Dezső
Kapcsolattartó:
Dr. Csupor Dezső
További információ a programról:
https://kodpiszkalo.blog.hu

Kapcsolódó cikkek

A Szeged TV-ben jártunk

A Szeged TV-ben jártunk

Ködpiszkáló.blog.hu

Hohmann Judit, a 21 Nő az Egészségügyért Alapítvány tagja és Csupor Dezső, díjazottunk, a Ködpiszkáló blog alapítója a Szeged TV-ben járt.

Itt azonnal üzenhet alapítványunknak

Név *:
Telefon *:
E-mail *:
Üzenet *:

Az adatkezelésről bármikor jogosult tájékoztatást kérni, valamint az adatok helyesbítését avagy törlését igényelni a “21 Nő az egészségügyért” Alapítvány 1061 Budapest, Király u. 12. címére postai úton, avagy a kertesz.eva@21no.hu e-mail címre küldött levélben.

A csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező!

Találkozzunk a facebook-on is:

A portál motorja a projekto