A növésben lévő gyereknek kell a hús

GYERE®- Gyermekek Egészsége Program
Kategória: Prevenció
A növésben lévő gyereknek kell a hús

A magyarok húsfogyasztása az elmúlt évtizedekben sokat csökkent. A 90-es években még 80 kg körül volt az egy főre eső éves húsfogyasztás, ami az európai átlaggal megegyezett. Mára ez 60 kg alá esett. Vannak ugyan olyan fejlett európai országok, ahol hasonló mennyiségű húst esznek, ám ez általában kiegészül jelentős halfogyasztással. Ezen a téren vannak igazán lemaradva a magyarok: az évi, fejenkénti körülbelül 4 kg hal Európában a legalacsonyabbak közé tartozik. Mi főként sertést és baromfit eszünk, a marha részaránya fokozatosan csökken.

Fehérje

Az egészséges fejlődéshez húsra bizony minden nap szüksége van a gyermekeinknek. S hogy miért fontosak a húsok? Mert a hús az egyik legfontosabb teljes értékű fehérjeforrás! A különféle húsok fehérjetartalma átlagosan 20% körüli. A fehérje az izom építőköve. A fehérjék szerepe azonban igen sokrétű, számos biológiai funkciót, anyagcsere-folyamatot befolyásolnak és biztosítják a szövetek rugalmasságát.

Vas

Mert a hús az nagy mennyiségben tartalmaz vasat A húsok vasat nagy mennyiségben és a szervezet számára jól hasznosítható formában tartalmaznak. Minél vörösebb a hús, annál magasabb a vastartalma. Vasra pedig szükség van az egészséges vérképzéshez. A vashiány fáradékonyságot, gyengült koncentrálóképességet és a fertőzésekkel szembeni csökkent ellenálló-képességet okozhat.

Ha többet szeretne tudni a húsfogyasztásról, akkor kattintson IDE!

« Vissza

A program megvalósulásának helye:
Szerencs
Dátum:
2017.08.24.
A program szakmai vezetője:
Kubányi Jolán
Kapcsolattartó:
Szigetvári Szilvia
E-mail:
szilvia.szigetvari@mdosz.hu
További információ a programról:
http://mdosz.hu/
"Sokszor mondják, hogy az vagy, amit megeszel, s minél korábban hangsúlyozzuk ezt a gyerekeknek, annál nagyobb az eséllyel épül az életükbe mindaz, amit a helyes táplálkozásról érdemes tudni. Azért tartottam a GYERE® programot ilyen fontosnak, mert nagyon jól megalapozza, kiegészíti az iskolai egészségnevelést."
Ráczné Váradi Éva igazgató
Rákóczi Zsigmond Általános Iskola, Szerencs
Cukorra nincs is szükségünk?

Cukorra nincs is szükségünk?

GYERE®- Gyermekek Egészsége Program

Túl sok vagy túl kevés cukrot fogyasztunk? Ha cukrot egyáltalán nem használnánk ételeink, italaink ízesítésére, akkor sem okozna hiányt, mert szervezetünk elsősorban összetett szénhidrátokból (pl. keményítő) is képes azt előállítani.

Mennyit és  mit igyon a gyermek?

Mennyit és mit igyon a gyermek?

GYERE®- Gyermekek Egészsége Program

A gyermekek megfelelő mennyiségű, rendszeres folyadékbevitele nagyon fontos, mert nekik a felnőttekhez viszonyítva testtömeg kilogrammonként több folyadékra van szükségük, veséjük még fejlődésben van; illetve testfelületük a testsúlyukhoz viszonyítva nagy, így a bőrön keresztüli párologtatással sokkal több folyadékot veszítenek, mint a felnőttek.

SZERENCSÉS SZERENCSIEK

SZERENCSÉS SZERENCSIEK

GYERE®- Gyermekek Egészsége Program

Több mint egy éve tart a GYERE® program szerencsi iskolákban, ahol a gyerekek egyharmada küzd súlyproblémákkal. A Rákóczi Zsigmond Általános Iskola igazgatóját, Ráczné Váradi Évát arról kérdeztük, hogy valóban nagy-e a baj a gyerekek étkezésével, s hogy hogyan lehet változtatni a megrögzött szokásokon.

Itt azonnal üzenhet alapítványunknak

Név *:
Telefon *:
E-mail *:
Üzenet *:

Az adatkezelésről bármikor jogosult tájékoztatást kérni, valamint az adatok helyesbítését avagy törlését igényelni a “21 Nő az egészségügyért” Alapítvány 1061 Budapest, Király u. 12. címére postai úton, avagy a kertesz.eva@21no.hu e-mail címre küldött levélben.

A csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező!

Találkozzunk a facebook-on is:

A portál motorja a projekto