Mennyit és mit igyon a gyermek?

A gyermekek megfelelő mennyiségű, rendszeres folyadékbevitele nagyon fontos, mert nekik a felnőttekhez viszonyítva testtömeg kilogrammonként több folyadékra van szükségük, veséjük még fejlődésben van; illetve testfelületük a testsúlyukhoz viszonyítva nagy, így a bőrön keresztüli párologtatással sokkal több folyadékot veszítenek, mint a felnőttek.
A folyadékpótlásra azért is kell figyelni, mert a gyermekek hajlamosak annyira belemerülni a játékba, hogy egyszerűen elfelejtenek inni, illetve szomjúságérzetüket sokszor tévesen éhségnek érezhetik és esetleg alacsony folyadék tartalmú élelmiszert fogyasztanak ivás helyett.
Az iskolában és tanulás közben a mentális teljesítményt erősen befolyásolja hidratáltsági állapotunk. Azzal, hogy biztosítjuk szervezetünk megfelelő vízellátását, csökkenthetjük a fejfájás, a fáradtság, valamint a koncentrációs problémák kialakulásának veszélyét, így növelhetjük a tanulás hatékonyságát.
Gondoskodjunk a megfelelő vízellátásról még iskolába indulás előtt! Ehhez kezdjük a reggelt egy pohár ivóvízzel, ásványvízzel.
Ha többet szeretne tudni a folyadékfogyasztásról, akkor kattintson IDE
Szerencs Dátum:
2017.08.16. A program szakmai vezetője:
Kubányi Jolán Kapcsolattartó:
Szigetvári Szilvia E-mail:
szilvia.szigetvari@mdosz.hu További információ a programról:
http://mdosz.hu/
Ráczné Váradi Éva igazgató
Rákóczi Zsigmond Általános Iskola, Szerencs
Kapcsolódó cikkek

Cukorra nincs is szükségünk?
Túl sok vagy túl kevés cukrot fogyasztunk? Ha cukrot egyáltalán nem használnánk ételeink, italaink ízesítésére, akkor sem okozna hiányt, mert szervezetünk elsősorban összetett szénhidrátokból (pl. keményítő) is képes azt előállítani.

A növésben lévő gyereknek kell a hús
A magyarok húsfogyasztása az elmúlt évtizedekben sokat csökkent. A 90-es években még 80 kg körül volt az egy főre eső éves húsfogyasztás, ami az európai átlaggal megegyezett. Mára ez 60 kg alá esett. Vannak ugyan olyan fejlett európai országok, ahol hasonló mennyiségű húst esznek, ám ez általában kiegészül jelentős halfogyasztással. Ezen a téren vannak igazán lemaradva a magyarok: az évi, fejenkénti körülbelül 4 kg hal Európában a legalacsonyabbak közé tartozik. Mi főként sertést és baromfit eszünk, a marha részaránya fokozatosan csökken.

SZERENCSÉS SZERENCSIEK
Több mint egy éve tart a GYERE® program szerencsi iskolákban, ahol a gyerekek egyharmada küzd súlyproblémákkal. A Rákóczi Zsigmond Általános Iskola igazgatóját, Ráczné Váradi Évát arról kérdeztük, hogy valóban nagy-e a baj a gyerekek étkezésével, s hogy hogyan lehet változtatni a megrögzött szokásokon.