SZERENCSÉS SZERENCSIEK

GYERE®- Gyermekek Egészsége Program
Kategória: Prevenció
SZERENCSÉS SZERENCSIEK

Több mint egy éve tart a GYERE® program szerencsi iskolákban, ahol a gyerekek egyharmada küzd súlyproblémákkal. A Rákóczi Zsigmond Általános Iskola igazgatóját, Ráczné Váradi Évát arról kérdeztük, hogy valóban nagy-e a baj a gyerekek étkezésével, s hogy hogyan lehet változtatni a megrögzött szokásokon.

„Sokszor mondják, hogy az vagy, amit megeszel, s minél korábban hangsúlyozzuk ezt a gyerekeknek, annál nagyobb az eséllyel épül az életükbe mindaz, amit a helyes táplálkozásról érdemes tudni.  Azért tartottam a GYERE® programot ilyen fontosnak, mert nagyon jól megalapozza, kiegészíti az iskolai egészségnevelést.”

Ráczné Váradi Éva igazgató
Rákóczi Zsigmond Általános Iskola, Szerencs

Sokan és sokszor beszélnek arról, hogy nem is az étkezésünket, hanem a szemléletünket kellene megváltoztatni. Mit gondol erről? 

A mai világunk feladja a leckét a szülőnek, nem mindig egyértelmű, hogy jót tesz-e, ha megpróbál a kor szellemének megfelelően élni. Elképesztően sok programra, azután meg gyorséttermekbe viszik a gyerekeket, mert örömet akarnak szerezni nekik. Holott egyáltalán  nem biztos, hogy ez a jó gyereknek. 

Ön tudja, hogy a divatos programok helyett mi lenne a jó a családoknak? 

Nincs nálam a bölcsek köve, de lehet, hogy mindennél többet érne egy jó beszélgetés, egy kicsit lassú, pihenős vasárnap, a kevésbé divatos ebéd helyett egy közös főzőcskézés. Végre rá kellene jönni arra, hogy a programoknak nem csak az időtöltés a célja, hanem az együttlét, ami erősíti a szülő és a gyerek kapcsolatát. Azt vallom, hogy nyugodtan lehet a gyereknek nem-et mondani, nem akkor vagyunk jó szülők, ha minden kívánságát teljesítjük. Sok családban átesnek a ló túloldalára, nem érzi a szülő gondnak, hogy a gyereke túlsúlyos, hogy keveset mozog. 

A legtöbb iskolában gondot jelent a tornaóra, a rendszeres mozgás. Hol a hely, hol az idő kevés. Itt mi a helyzet? 

A mi iskolánkban több lehetőség is van sportolásra, de valljuk meg, lehetne több is, egy tornaterem nagyon hiányzik. Dolgozunk rajta, hogy legyen. De azért nem rossz a helyzet, van foci, nyáron műfüves röplabda pályát csináltunk a kazánházból, lehet nálunk fallabdázni, vannak spinning gépeink, sokan járnak a környéken lovagolni. Van olyan tanítónénink, aki tavaly szinte minden hónapban vitte a gyerekeket túrázni. A pedagógiai programunkban szerepel az úszásoktatás, busszal hozzuk-visszük a gyerekeket és meg kell mondjam, hogy nem szívesen adok felmentést. Nem kell félteni a gyerekeket az úszástól se télen, se nyáron. Szerintem nagyon szerencsés helyzetben vannak a szerencsi szülők, nincs okunk panaszkodni. 

A GYERE® program keretében több mint egy éve jönnek az iskolájukba a szakemberek és beszélgetnek a gyerekekkel a helyes táplálkozásról. Milyen eredménnyel? 

A program nagyon jó, interaktív. Hasznosnak tartom, hogy van egy óra, amikor kizárólag az egészséges étkezéssel foglalkozik a gyerek. A dietetikusok minden alkalommal hoznak az órákra valamilyen egészséges finomságot, ez persze tetszik a gyerekeknek. A felsősöknél meg azt láttam, hogy amikor egy adott témáról beszélünk, mondják, hogy már erről hallottak a dietetikusoktól. Ez azért is jó, mert ha különböző helyzetekben hall ugyanarról a gyerek, több oldalról történik megerősítés. Ez a tanár munkáját is megkönnyíti. 

GYERE®foglalkozás
a Rákóczi Zsigmond Általános Iskolában, Szerencsen

Szerencsen és a kistérségben több évtizede követi tanárként, majd iskolaigazgatóként a felnövekvő generációkat. Valóban nagy baj van? 

Azt gondolom, hogy igen, baj van. A GYERE® program mérései alapján kiderült, hogy a gyerekek majd’ egyharmadának súlyproblémái vannak. De nemcsak ez a baj! A változtatás nem megy egyszerűen, ha a legjobb szándékkal történik is. Nem lehet drasztikusan elvenni a sót, ha otthon a gyerek jó sósan eszi az ennivalót. Csak lassan és minden szereplőt bevonva lehet ezeken a szokásokon változtatni. A Szerencs környéki  kistérségek helyzete sokszor elkeserítő. Különösen a rossz szociális körülmények között élő családok körében népszerű a chips, a cukros üdítőitalok fogyasztása. Holott csak ritkán van pénz ezekre az egyébként egyáltalán nem tápláló „finomságokra”. 

Lehet az egészségből divatot csinálni? 

Nemrég az egyik osztályfőnökünk jött, hogy rengeteg tej megmaradt, merthogy az iskola csatlakozott a tejprogramhoz és minden nap kapunk tejet vagy tejterméket. És hát ilyenkor az a kérdés, hogy mi legyen a sok finom tejjel, a tejtermékkel, mert vétek elpocsékolni. A megoldás az lett, hogy az osztályfőnök vett gyorsan oldódó kakaót, úgy máris többen isszák a tejet. Neki sikerült divatot csinálni a tejből. A tanításban is abban hiszek, hogy a legfontosabb célunk, hogy megszerettessük a tantárgyunkat a gyerekkel, és akkor szeret majd iskolába járni. És ha ez a tantárgy az egészségünkről szól? Rajta, adott a feladat: szerettessük meg a diákokkal!

« Vissza

A program megvalósulásának helye:
Szerencs
A program szakmai vezetője:
Kubányi Jolán
Kapcsolattartó:
Szigetvári Szilvia
E-mail:
szilvia.szigetvari@mdosz.hu
További információ a programról:
http://mdosz.hu/
"Sokszor mondják, hogy az vagy, amit megeszel, s minél korábban hangsúlyozzuk ezt a gyerekeknek, annál nagyobb az eséllyel épül az életükbe mindaz, amit a helyes táplálkozásról érdemes tudni. Azért tartottam a GYERE® programot ilyen fontosnak, mert nagyon jól megalapozza, kiegészíti az iskolai egészségnevelést."
Ráczné Váradi Éva igazgató
Rákóczi Zsigmond Általános Iskola, Szerencs
Cukorra nincs is szükségünk?

Cukorra nincs is szükségünk?

GYERE®- Gyermekek Egészsége Program

Túl sok vagy túl kevés cukrot fogyasztunk? Ha cukrot egyáltalán nem használnánk ételeink, italaink ízesítésére, akkor sem okozna hiányt, mert szervezetünk elsősorban összetett szénhidrátokból (pl. keményítő) is képes azt előállítani.

A növésben lévő gyereknek kell a hús

A növésben lévő gyereknek kell a hús

GYERE®- Gyermekek Egészsége Program

A magyarok húsfogyasztása az elmúlt évtizedekben sokat csökkent. A 90-es években még 80 kg körül volt az egy főre eső éves húsfogyasztás, ami az európai átlaggal megegyezett. Mára ez 60 kg alá esett. Vannak ugyan olyan fejlett európai országok, ahol hasonló mennyiségű húst esznek, ám ez általában kiegészül jelentős halfogyasztással. Ezen a téren vannak igazán lemaradva a magyarok: az évi, fejenkénti körülbelül 4 kg hal Európában a legalacsonyabbak közé tartozik. Mi főként sertést és baromfit eszünk, a marha részaránya fokozatosan csökken.

Mennyit és  mit igyon a gyermek?

Mennyit és mit igyon a gyermek?

GYERE®- Gyermekek Egészsége Program

A gyermekek megfelelő mennyiségű, rendszeres folyadékbevitele nagyon fontos, mert nekik a felnőttekhez viszonyítva testtömeg kilogrammonként több folyadékra van szükségük, veséjük még fejlődésben van; illetve testfelületük a testsúlyukhoz viszonyítva nagy, így a bőrön keresztüli párologtatással sokkal több folyadékot veszítenek, mint a felnőttek.

Itt azonnal üzenhet alapítványunknak

Név *:
Telefon *:
E-mail *:
Üzenet *:

Az adatkezelésről bármikor jogosult tájékoztatást kérni, valamint az adatok helyesbítését avagy törlését igényelni a “21 Nő az egészségügyért” Alapítvány 1061 Budapest, Király u. 12. címére postai úton, avagy a kertesz.eva@21no.hu e-mail címre küldött levélben.

A csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező!

Találkozzunk a facebook-on is:

A portál motorja a projekto