Középiskolások a patikában

Kategória: Edukáció
Középiskolások a patikában

A Debreceni Egyetem Gyógyszerészkarának felmérése alapján dr. habil Bácskay Ildikó dékánhelyettes és dr. Gyermán Anna gyógyszerész arról értekeznek, hogy a középiskolás korosztálynak szüksége van alapinformációkra, amelyek az egészségtudatos magatartás kialakulását segítik. A dohányzás, alkohol- és kábítószerfogyasztás mellett új és a korcsoportra jellemző problémát jelent a stressz, a kialvatlanság. A 14-19 éveseknek ritkán jut eszükbe, hogy egészségügyi kérdéseikkel a gyógyszertárba menjenek, nem gondolják, hogy problémáikra a gyógyszerész szakértő tanácsot tud adni.

Támogatja: MGYT

A Debreceni Egyetem kutatása

Dr. Gyermán Anna gyógyszerész 

Kérdezz bátran! 

A diákok válaszaiból egyértelműen kiderült, hogy nem tudnak eleget a gyógyszertárakról, a gyógyszerészek munkájáról. A gyógyszer fogalmával sincsenek igazán tisztában, nem tesznek különbséget a vényköteles gyógyszer, az OTC, az étrendkiegészítők között. Mint ahogy azt sem tudják, hogy a patikában nem eladók dolgoznak a táránál, hanem szakképzett expediáló asszisztensek, hivatásuknak élő gyógyszerészek, akiktől kérdezni lehet. Fontos tehát, hogy a középiskolások megismerjék a gyógyszertárak jelentőségét, hiszen sok esetben a tájékozottság segítséget, biztonságot jelenthet számukra.

45 percben a patikákról

A tájékoztató előadás felépítésének szempontsora a mérésekre alapozva a következőkből áll: gyógyszerészeti alapfogalmak tisztázása; az öngyógyítás irányelvei (mikor alkalmazható OTC készítmény, étrend kiegészítő, mikor kell orvoshoz fordulni); a gyógyszertár mint egészségügyi intézmény és működése.

S hogy a diákok mit szeretnének? Szerintük sokkal jobb hely lenne a gyógyszertár, ha lennének színek, ha lenne valami lágy és halk zene, ami oldaná a zavarukat, de leginkább egy kedves, bátorító mosoly segítene, hogy a drogériák helyett a gyógyszertárakat válasszák. Látszólag apró dolgokon múlik a választás... Az Emberi Erőforrások Minisztériumának támogatásával az Új Nemzeti Kiválóság 2016 ÚNKP-16-2 pályázat lehetőséget teremtett rajta, hogy az interaktív óra több iskolákban is elhangozhasson.

« Vissza

A program megvalósulásának helye:
Debrecen
A program szakmai vezetője:
Dr. Bácskay Ildikó
Kapcsolattartó:
Dr. Gyermán Anna
E-mail:
gyerman.anna@gmail.com
További információ a programról:
http://mgyt.hu/

Kapcsolódó cikkek

Kérdezze a jövő gyógyszerészét!

Kérdezze a jövő gyógyszerészét!

Középiskolások a patikában

Középiskolásokat tanítanak egészségtudatos életmódra és biztonságos gyógyszerhasználatra a Debreceni Egyetem gyógyszerész szakos hallgatói. Az intézmény 44 diákja országszerte több mint 90 előadást fog tartani.

Itt azonnal üzenhet alapítványunknak

Név *:
Telefon *:
E-mail *:
Üzenet *:

Az adatkezelésről bármikor jogosult tájékoztatást kérni, valamint az adatok helyesbítését avagy törlését igényelni a “21 Nő az egészségügyért” Alapítvány 1061 Budapest, Király u. 12. címére postai úton, avagy a kertesz.eva@21no.hu e-mail címre küldött levélben.

A csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező!

Találkozzunk a facebook-on is:

A portál motorja a projekto