Gyógyszerész a középiskolában

Debreceni projekt
Kategória: Edukáció
Gyógyszerész a középiskolában

2015 óta mintegy 13 osztályban hangzott el az előadás, ez azt jelenti, hogy mintegy 390-400 diák hallott Gyermán Annától és egy-egy önkéntes gyógyszerész hallgatótól a patikai munkáról, a gyógyszerekről.

-       Előre megszerkesztett óravázlatom sosincs – tudjuk meg Gyermán Anna gyógyszerésztől, aki két éve tart előadásokat a debreceni és a Debrecen környéki középiskolásoknak. Az órák során megbeszéljük a legalapvetőbb gyógyszerszedési alapfogalmak definícióját és interpretáljuk közösen. Aztán áttekintjük a gyógyszeresdobozokon, ambuláns lapokon, és reklámokban megjelenő szakkifejezések lényegét, bemutatom a gyógyszertárban végzett feladatokat képekkel illusztrálva, végül pedig egyszerű, mindenkivel előforduló betegségek kezeléséről beszélgetünk az érvényes kezelési guideline-ok alapján.

2015 óta mintegy 13 osztályban hangzott el az előadás, ez azt jelenti, hogy mintegy 390-400 diák hallott Gyermán Annától és egy-egy önkéntes gyógyszerész hallgatótól a patikai munkáról, a gyógyszerekről.

A kicsengetés előtt az utolsó információ mindig Anna email címe. Fontosnak tartja, hogy a diákok tudják, a gyógyszerésztől nyugodtan kérdezhetnek. És ha a kérdést nem merik feltenni az osztálytársaik előtt, akkor küldjenek egy emailt, ő biztosan válaszolni fog. Ahogyan azt sejteni lehetett, az órák után többen keresték meg a diákok közül, sőt a diákokat felügyelő pedagógusok közül is.

-       Hogy mi ennek a tanulsága? – teszi fel a kérdést a debreceni gyógyszerésznő. Az, hogy ezek a gyerekek szégyellősek egymás előtt! Rettenetesen kínos például egy intim fertőzésről beszélgetni úgy, hogy a patikában ezt mások is meghallhatják. Hozzám azért jönnek, mert már találkoztam velük a patikán kívül, és elnyertem a bizalmukat a prezentáció során. Mind a betegek, mind a gyógyszerészek érdeke, hogy ismerjük egymást, mivel így egy sokkal dinamikusabb gyógyulási stratégia lenne elérhető- a beteg anamnézisének ismeretében.

A gyógyszerészek és diákok között létrejöhet egy olyan bizalmi kapcsolat, ami nem megfizethető, nem kézzelfogható, mégis jócskán hozzájárul a gyógyszeres terápiához. A Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság épp ezért kérte az előadásunk közkincssé tételét, hogy megismerhessék egymást a fiatalok és leendő gyógyszerészük, akitől kérdeznek, akihez szívesen fordulnak.

 

« Vissza

A program megvalósulásának helye:
Debrecen
Dátum:
2017.11.08. - 2017.11.18.
A program szakmai vezetője:
Dr. Bácskay Ildikó, Dr. Gyermán Anna
Kapcsolattartó:
Dr. Gyermán Anna
E-mail:
gyerman.anna@gmail.com
További információ a programról:
http://mgyt.hu/hu/
Középiskolás betegedukációs program bemutatása a Gyógyszerészek Világnapján

Középiskolás betegedukációs program bemutatása a Gyógyszerészek Világnapján

Debreceni projekt

Mottó: „A beteggel beszélgetnünk kell….” A Debreceni Egyetem Gyógyszerésztudományi Karán néhány évvel ezelőtt Dr. Bácskay Ildikó egyetemi docens témavezetésével Dr. Gyermán Anna PhD munkájának keretében, pilot programként indult el a középiskolások egészségértésnek felmérése.

Milyen az a patika, ahová egy diák is szívesen belép?

Milyen az a patika, ahová egy diák is szívesen belép?

Debreceni projekt

Manapság könnyen adódik arra lehetőség, hogy a gyógyszerészi munka a szakmán belül és kívül is középpontba kerüljön, s egyes kédéseket a megszokottól eltérő szemszögből világítsunk meg. Világos és színes falak, halk zene, egy bátorító mosoly – 15-16 éves beszélgetőtársaim szerint csupán ennyi elég lenne ahhoz, hogy jó érzéssel lépjenek az egészség fellegvárába.

Fiatal Betegedukáció Eredmények

Fiatal Betegedukáció Eredmények

Debreceni projekt

A felmérés eredménye

Itt azonnal üzenhet alapítványunknak

Név *:
Telefon *:
E-mail *:
Üzenet *:

Az adatkezelésről bármikor jogosult tájékoztatást kérni, valamint az adatok helyesbítését avagy törlését igényelni a “21 Nő az egészségügyért” Alapítvány 1061 Budapest, Király u. 12. címére postai úton, avagy a kertesz.eva@21no.hu e-mail címre küldött levélben.

A csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező!

Találkozzunk a facebook-on is:

A portál motorja a projekto