Milyen az a patika, ahová egy diák is szívesen belép?

Debreceni projekt
Kategória: Edukáció
Milyen az a patika, ahová egy diák is szívesen belép?

Manapság könnyen adódik arra lehetőség, hogy a gyógyszerészi munka a szakmán belül és kívül is középpontba kerüljön, s egyes kédéseket a megszokottól eltérő szemszögből világítsunk meg. Világos és színes falak, halk zene, egy bátorító mosoly – 15-16 éves beszélgetőtársaim szerint csupán ennyi elég lenne ahhoz, hogy jó érzéssel lépjenek az egészség fellegvárába.

Jól tudjuk, az egészséggel kapcsolatos szokásaink egészen kicsi gyerekkorban, a családban alakulnak ki. Az óvoda és az iskola sokat formál ezen a képen, s mire a gyerekek középiskolába kerülnek, határozott elképzeléseik vannak betegségről, az egészségről, és igen, a gyógyszerészekről és általában a gyógyszertárakról. Ahhoz, hogy elinduljon a párbeszéd ezzel a korosztállyal, tudnunk kell, hogy milyen kép él bennük a szakmáról, általában az egészséges életmódról. A 15-16 éves diákok nem titkolták, hogy elegük van abból, hogy korosztályukat potenciális drog- és alkoholfogyasztóként kezeljék. De ami a gyógyszerészek számára igazán tanulságos, elmondták azt is, hogy milyen az a patika, ahova nem szeretnek menni, s milyen az, ahová viszont szívesen mennének.

 

KOHUTOVICS BENCE


 Képalá: Kohutovics Bence

 

 • Csak akkor megy gyógyszertárba, ha az anyukája nem ér rá kiváltani a recepteket. De akkor sem szívesen. Egyébként mindenféle gyógyszer van otthon, amire a családnak szüksége van.
 • Tudja, hogy a patikákban a gyógyszereken kívül lehet vásárolni a háziállatoknak kullancsirtót vagy kisbabáknak és várandós mamáknak vitamint (ennél többfélét nem ismer).
 • Hogy mi az étrendkiegészítő? “Tejérzékenyek kapnak ilyet például, hogy jobban meg tudják emészteni a tejet vagy a tejtermékeket.”
 • A táplálkozással kapcsolatban úgy gondolja, hogy „Az osztályunkban van egy túlsúlyos gyerek, de szerintem nem amiatt kövér, mert sokat és egészségtelenül eszik, hanem a genetikai adottságai miatt.”
 • Egészen a múlt évig focizott, de a felvételi, a rengeteg tanulás miatt már nem tudott edzésre járni. Inkább csak a testnevelés órán sportol, mert focizni továbbra is nagyon szeret.

 

PETROVICS KATA

 • Elég régen, legalább fél éve volt utoljára patikában. „Nem kellemes hely, szomorúság társul hozzá, mivel általában akkor megyünk oda, ha betegek vagyunk.”
 • Tudja, hogy gyógyszereken kívül kozmetikumokat is lehet venni a patikákban, jó minőségűek, természetes hatóanyagúak. „De ha krémeket akarok venni, akkor inkább a drogériába megyek, mert ott több termék közül lehet válogatni, lehet nézelődni. Egyébként is a drogéria ismerősebb környezet, mint a gyógyszertár.”
 • Úgy gondolja, hogy egészségesen táplálkozik, mert rendszeresen fogyaszt zöldséget, gyümölcsöt, minimalizálta (az ő kifejezése)  a fehérliszt és a fehércukor fogyasztását.
 • Ovis kora óta versenytáncol, de az egyesület nem működött jól, így abbahagyta.

GUBIK TAMÁS

 • Pont az elmúlt héten volt gyógyszertárban az anyukájával, mert megfázott, fájt a torka. Nem kértek tanácsot a patikustól, tudták, hogy mire van szükségük.
 • C-vitamint rendszeresen szed. Vitaminokat inkább gyógyszertárban venne, mert „nagyobb a biztonságérzetem, ha ott vásárolok”.
 • A nem megfelelő minőségű táplálkozáson segítenek az étrendkiegészítők, „pótolják azokat az anyagokat, amelyekből alapvetően keveset viszünk a szervezetbe természetes úton.”
 • Főleg az interneten tájékozódik a világról, a bulvár hírek nem érdeklik, viszont minden más információ igen. „Újságokat is a neten keresztül olvasok, papír alapút már egyáltalán nem. És néha nézek televíziót.”

 

MAKÓ MERCÉDESZ

 • Van egy kishúga, legutóbb neki vásárolt tápszert.
 • Patikába nem szeret járni, mert ott minden túl steril és üres. „Talán, ha az eladók nem lennének fehérben, akkor jobb lenne.”
 • Egészségesen táplálkozik, de nem olyan szigorúan, mint Kata. Kicsit fél az elhízástól, látta, hogy nagymamája milyen sok betegséggel küzdött a túlsúly és a cukorbetegség miatt.
 • Szívesen meghallgat mindenkit, aki az egészségről beszél, de „nekem az is fontos, hogy az előadó ne csak beszéljen, hanem kérdezzen is, hogy inkább beszélgessen velünk, mintha egyenlő felek lennénk.”

A négy fiatal véleménye, ismereteik az egészségről, s különösen a patikákról alátámasztják a Debreceni Egyetem Gyógyszertechnológiai Tanszékének felmérését, amelyben több mint ezer diákot kérdeztek a témáról, egészségmagatartásukról. Gyermán Anna és dr. Bácskay Ildikó kutatásából kiderül, hogy már a középiskolás korosztályban kialakulnak azok a szokások, amelyek később alapjaiban meghatározzák az életük minőségét.

Úgy tűnik, az elmúlt öt évben a 14-18 éves diákok körében csökkent a rendszeresen dohányzók, az alkohol- és a drogfogyasztók számra, ugyanakkor az alkalmi fogyasztók száma nőtt. Feltűnő, hogy a gyerekek többsége túlságosan stresszesnek tartja az életét, ez alól Bence, Kata, Merci és Tomi sem kivételek, akik azért stresszelnek, mert az iskolában túl nagy az elvárás velük szemben.  A sok feladattal nehéz egyszerre megbirkózni, ráadásul a szülők is elvárják a jó eredményeket és nehezen értik, hogy ilyen leterheltséggel nem mindig van plusz energia a különórákra, a sportra, sőt néha még a feltöltődésre sem. A felmérésben résztvevő diákok 99,4 százaléka, tehát majdnem mindenki küzd alvásproblémákkal, ez majdnem duplája az 5 évvel ezelőtti felmérés eredményének, amikor a diákok 42 százalékának voltak alvásproblémái.

Míg az alkoholfogyasztás, a dohányzás, a kábítószerfogyasztás veszélyeire az iskolában felhívják a diákok figyelmét a tanórák részeként vagy egy-egy prevenciós előadásban, addig a szintén egészségkárosító stresszkezelésről, a stressz veszélyeiről ritkán vagy egyáltalán nem hallanak – hívja fel a figyelmet Gyermán Anna és Bácskay Ildikó.

A Debreceni Egyetem kutatása hangsúlyozottan foglalkozik a 14-18 éves diákok gyógyszerre és patikákra vonatkozó ismereteivel. A kapott válaszok alapján a megkérdezettek 24 százaléka rendszeres gyógyszerszedő, illetve 57,4 százalékuk szed valamilyen étrendkiegészítőt (is). Az is kiderül, hogy  ez a korosztály nem kizárólagosan a gyógyszertárakból szerzi be az alkalmazott készítményeket. Bár Kata kifejezetten azt gondolja, hogy a patikákban kapható kozmetikai készítmények ellenőrzöttek, kiváló minőségűek, mégis inkább drogériába megy, ha kozmetikumra szüksége van. Tomi hasonlóan nyilatkozott a vitaminokról, úgy gondolja, hogy a patikában kapható gyógyszer az igazán megbízható termék, mégis inkább a drogériába menne vásárolni.

S hogy milyen az a gyógyszertár, ahová szívesen bemennének?  

Kata lakóhelyén mindegyik gyógyszertár eldugott helyen van, borzasztó zártak és az a gyógyszerszag, ami onnan árad, számára riasztó. Ha nyitottabb, világosabb lenne a patika, akkor szívesebben menne oda.

Mercit frusztrálja, hogy minden nagyon steril, fehér, ijesztő. Jó lenne színeket látni a fehér mellett. Egy kis színnel mindjárt hangulatosabb, barátságosabb hely lenne a patika, ahova szívesebben betérne akkor is, ha nem beteg.

Bencét  szintén a vakító fehér riasztja. De nemcsak belül, hanem kívül is általában ridegek, a patikák, kirakatuk talán nincs is.

Tominak az a legfontosabb, hogy legyenek vásárlóbarát eladók. És még valami. Nagyon zavarja a csend, ami a patikákban van, ha lenne egy kis zene, nem érezné, hogy mindenki rá figyel. A patikusoknak kellene tenni valamit, hogy tudassák az emberekkel, hogy lehet kérdezni is tőlük, mert ők azok, akik pontosan tudják, hogy a gyógyszerek mire valók.

A diákok szerint tehát sokkal jobb hely lenne a gyógyszertár, ha lennének színek, ha halkan szólna a zene, ami oldaná a zavarukat, de leginkább egy kedves, bátorító mosoly segítene, hogy a drogériák helyett a gyógyszertárakat válasszák. Látszólag apró dolgokon múlik a választás...

 

 

 

« Vissza

A program megvalósulásának helye:
Debrecen
Dátum:
2017.09.25.
A program szakmai vezetője:
Dr. Bácskay Ildikó, Dr. Gyermán Anna
Kapcsolattartó:
Dr. Gyermán Anna
E-mail:
gyerman.anna@gmail.com
További információ a programról:
http://mgyt.hu/hu/
Középiskolás betegedukációs program bemutatása a Gyógyszerészek Világnapján

Középiskolás betegedukációs program bemutatása a Gyógyszerészek Világnapján

Debreceni projekt

Mottó: „A beteggel beszélgetnünk kell….” A Debreceni Egyetem Gyógyszerésztudományi Karán néhány évvel ezelőtt Dr. Bácskay Ildikó egyetemi docens témavezetésével Dr. Gyermán Anna PhD munkájának keretében, pilot programként indult el a középiskolások egészségértésnek felmérése.

Gyógyszerész a középiskolában

Gyógyszerész a középiskolában

Debreceni projekt

2015 óta mintegy 13 osztályban hangzott el az előadás, ez azt jelenti, hogy mintegy 390-400 diák hallott Gyermán Annától és egy-egy önkéntes gyógyszerész hallgatótól a patikai munkáról, a gyógyszerekről.

Fiatal Betegedukáció Eredmények

Fiatal Betegedukáció Eredmények

Debreceni projekt

A felmérés eredménye

Itt azonnal üzenhet alapítványunknak

Név *:
Telefon *:
E-mail *:
Üzenet *:

Az adatkezelésről bármikor jogosult tájékoztatást kérni, valamint az adatok helyesbítését avagy törlését igényelni a “21 Nő az egészségügyért” Alapítvány 1061 Budapest, Király u. 12. címére postai úton, avagy a kertesz.eva@21no.hu e-mail címre küldött levélben.

A csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező!

Találkozzunk a facebook-on is:

A portál motorja a projekto